Benin

Benin, entinen Dahomey, on yksi Afrikan vakavimmista demokratioista.

Beninin rannalla on käytetty aiemmin tunnettua Slave-rannikkoa, joka lähti Atlantin ylitse kuljetettaville vangeille.

Alueen orjien tuoma kulttuurin ja uskonnon osatekijät ovat edelleen Amerikassa, mukaan lukien voodoo – joka on palannut Beninissa ja vietetään myös maan vuotuisessa Voodoo-päivänä.

Taloudelliselta kannalta kuva on kuitenkin vähemmän kirkas – Benin on vakavasti alikehittynyt ja korruptio on täynnä.

Vaikka maa on viime vuosina saavuttanut talouskasvua ja on yksi Afrikan suurimmista puuvillantuottajista, se kuuluu maailman köyhimpien maiden joukkoon.

Pohjoisessa on ollut satunnaisia ​​yhteyksiä Beninin rajan Burkina Fason kanssa. Ongelmia on syytetty maajärjes- tyksistä, jotka ovat kilpailijayhteisöjen välissä rajan kummallakin puolella.

FAKTA

Beninin tasavalta
Pääkaupunki: Porto-Novo
Väestö 9,4 miljoonaa

Alue 112.622 km2 (43.484 km)

Suuret kielet Ranska (virallinen) Fon, Ge, Bariba, Yoruba, Dendi

Tärkeimmät uskonnot Alkuperäiskäsitykset, kristinusko, islam

Eliniän odotus 55 vuotta (miehet), 59 vuotta (naiset)

Valuutta 1 CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Patrice Talon

Liikemies Patrice Talon, joka tunnetaan nimellä “puuvillan kuningas”, voitti vuoden 2016 presidentinvaalit maaliskuun loppupuolella.

Hän voitti pääministeri Lionel Zinsoun, hallitsevan puolueen ehdokas, jolla oli lähtevän presidentin Boni Yayin tuki.

Talon oli aikaisemmin lähtevän presidentin läheinen liittolaisuus ja rahoitti kampanjansa vuoden 2006 ja 2011 vaaleissa. Hän pakeni Ranskaan sen jälkeen, kun hänet syytettiin osallistumisesta tonttiin, joka myrkytti Boni Yayin vuonna 2012 – väitteestä, jota hän kieltää voimakkaasti.

Talon sai presidentinvaalin toukokuussa 2014 ja palasi maanpakoon lokakuussa 2015.

Kun hän aloitti tehtävänsä huhtikuussa 2016, hän lupautui torjumaan terrorismia ja rajatylittävää rikollisuutta ensisijaiseksi alueeksi ja pyrkimään edistämään kansallista yhtenäisyyttä. Hänen ehdotuksensa rajoittaa presidentinvaaleja yhdeksi viisivuotiskaudeksi sittemmin kumottiin parlamentissa.

Vuoden 2017 puolivälissä hän suoritti kaksi toimenpidettä, jotka koskivat hänen eturauhasta ja ruoansulatuskanavaa.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä päivämääriä Beninin historiassa:

1600-1894 – Dahomey oli afrikkalainen valtakunta, joka tunnetaan sotilaallisesta kurinalaisuudesta ja voimakkaista aseista. Ranskalainen voitti vuonna 1894, siitä tuli itsenäinen osa ranskalainen yhteisö vuonna 1958.

1960 – Dahomey saa itsenäisyytensä ja on hyväksytty YK: hon. Parti Dahomeen de L’Uniten voittamat vaalit. Puolueen johtaja Hubert Maga tulee maan ensimmäinen presidentti. Hänet irrottaa armeijan komentopäällikkö, eversti Christophe Soglo. Seuraavien vuosien aikana valtionpäämiehet muuttavat useita kertoja.

1972 – Major Mathieu Kerekou tarttuu voimaan. Hän pysyy vallassa, kunnes hänet äänestettiin vuonna 1991.

1975 – Dahomey nimitetään Beninin kansantasavallaksi.

1989 – Hallituksen vastaiset lakot ja mielenosoitukset jatkuvat vuoteen 1990 asti, kunnes presidentti Kerekou tapaa toisinajattelijoita. Sopimus perustuslain uudistamisesta ja useiden ehdokkaiden presidentinvaaleista saavutetaan.

1996 – Mathieu Kerekou voittaa presidentinvaalit.

2004 – Benin, Nigeria sopivat keskenään rajansa uudelleen.

2006 – Poliittinen tulokas Yayi Boni, joka toimii itsenäisenä, voittaa presidentinvaaleissa vallankumouksen. Vakiintunut operaattori, Mathieu Kerekou, on estetty äänestämästä perustuslain ikärajan puitteissa.

2009 – Benin ilmoittaa löytävänsä “merkittäviä määriä” öljyn offshore-aluetta Seemen, Nigerian ja Beninin välisen kaupungin lähellä.