Botswana

Afrikan vakaimmista maista Botswana on mantereen pisin jatkuva monipuolue demokratia. Se on suhteellisen vapaa korruptiosta ja sillä on hyvä ihmisoikeustilanne.  

Harvaan asuttu, Botswana suojaa eräitä Afrikan suurimpia erämaa-alueita. Safaripohjainen matkailu – tiukasti valvottu ja usein ylivertainen – on tärkeä tulonlähde.

Botswana on maailman suurin timanttituottaja, ja kauppa on muuttanut sen keskituloiseksi kansaksi.

Maalla on ollut osuutensa ongelmista: sillä oli kerran maailman suurin HIV-AIDS-infektio. YK: n vuoden 2014 luvut viittaavat siihen, että 15-49-vuotiaiden aikuisten esiintyvyysaste on 25%.

Maalla on kuitenkin yksi Afrikan edistyksellisimmistä hoito-ohjelmista, ja viruksen lääke on helposti saatavilla.

FAKTA

Botswanan tasavalta
Pääkaupunki: Gaborone
Väestö 2 miljoonaa

Alue 581 730 neliökilometriä (224,607 neliömetriä)

Suuret kielet Englanti (virallinen), Setswana

Suurimmat uskonnot Kristinusko, alkuperäiskansat

Elinaika 54 vuotta (miehet), 51 vuotta (naiset)

Valuutta Pula

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Seretse Khama Ian Khama

Seretse Khama Ian Khama – Sir Seretse Khaman, Botswanan ensimmäisen itsenäisyyden jälkeisen johtajan poika – otti presidenttinä huhtikuussa 2008.

Hän oli Festus Mogaen valittu seuraaja, joka astui alas hänen toisen toimikautensa päättyessä kymmenen vuoden kuluttua ruorissa.

Ian Khama vakuutti viisivuotiskauden lokakuussa 2009 sen jälkeen, kun hänen hallitseva Botswanan demokraattisen puolueen (BDP) puolue pyyhkäisi voittoon parlamenttivaaleissa, ja elokuussa 2014 pidetyssä kyselyssä hän sai toisen toimikautensa, kun puolue sai eniten paikkoja.

Kriitikot kuvaavat häntä autoritaarisena, kun taas kannattajat sanovat olevansa ratkaiseva ja tehokas. Hänen ei-hölynpölyä lähestymistapaansa on tehnyt hänet suosittu ulkomailla, kun hän on rikkonut rivejä alueellisten johtajien arkahakuisen lähestymistavan kanssa liittymään kansainväliseen kritiikkiin Zimbabwen presidentin Robert Mugaben demokraattisista väärinkäytöksistä.

Ian Khama on syntynyt Isossa-Britanniassa, kun hänen isänsä oli maanpaossa. Ian Khama on valmistunut Sandhurstin virkailijaopistosta Britanniassa ja oli Botswanan puolustusvoiman (BDF) komentaja ennen kuin hänestä tuli varapuheenjohtaja vuonna 1998.

Hänen hallitseva Botswanan demokraattinen puolue on hallitsanut itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1966.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä päivämääriä Botswanan historiassa:

1867 – Eurooppalaiset kultapuhdistajat saapuvat, kaivos alkaa. Vuonna 1885 brittiläiset julistavat suojelualueen Bechuanaland.

1950 – Ngwaton päällikkö, Seretse Khama, joutuu brittien viereen ja karkottaa heidät.

1960 – Iso-Britannia hyväksyy uuden perustuslain Bechuanalandille. Johtokunta, lainsäädäntöneuvosto ja Afrikan neuvosto. Seuraavana vuonna Seretse Khama nimitetään johtokuntaan ja myöhemmin perustaa Bechuanaland Democratic Party (BDP), joka lopulta nimetään Botswanan demokraattiseksi puolueeksi. Hänestä tulee pääministeri vuonna 1965.

1966 – Bechuanalandille myönnetään itsenäisyys ja siitä tulee Botswanan tasavalta presidentti Seretse Khaman kanssa.

1967 – Orapasta löydetyt timantit.

1999-2008 – Festus Mogaen puheenjohtajuus – kiitti Botswanan talouden monipuolistamista vähentääkseen riippuvuuttaan timanteista.

2004 – HIV-infektion osuus laskee 37,5 prosenttiin; Botswana ei enää ole maailman korkein infektioaste.

2008 – Seretse Khama Ian Khama hoitaa presidentin.

2010 – Ihmisoikeusryhmä Survival International vaatii botswanalaisten timanttien boikotointia ja syyttää hallitusta yrittämään pakottaa Basarwan bushmen pois heidän entisiltä mailtaan.

2014 – Gay-oikeuksien ryhmä saa oikeudellisen tunnustuksen.