Burkina Faso

Köyhä maa jopa Länsi-Afrikan standardien mukaan, mereen kiinnittynyt Burkina Faso on kärsinyt toistuvista kuivuudesta ja sotilasvallankaappauksista.  

Burkina Faso, jolla on “rehellisten miesten maa”, on merkittäviä kultavarantoja, mutta maa on joutunut kotimaiseen ja ulkoiseen huoliin taloudensa ja ihmisoikeuksiensa tilanteesta.

Entinen Ranskan siirtomaa, se sai itsenäisyyden Ylä Voltaksi vuonna 1960.

Vuonna 1983 kapteeni Thomas Sankara tarttui valtaan ja hyväksyi radikaalin vasemmanpuoleisen politiikan, mutta Blaise Compaore lopetti sen hallitsemisen 27 vuotta, ennen kuin hänet lyötiin vuonna 2014 suositussa kansannousussa.

FAKTA

Burkina Faso
Pääkaupunki: Ouagadougou
Väestö 17,4 miljoonaa

Alue 274 200 neliökilometriä (105 870 neliömetriä)

Suuret kielet ranskankieliset alkuperäiskansat

Tärkeimmät uskonnot Alkuperäiskäsitykset, islam, kristinusko

Eliniän odote 55 vuotta (miehet), 57 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Roch Marc Kabore

Marc Kabore, joka toimi pääministerinä ja parlamentin puhemieheksi veteraani presidentti Blaise Compaoren johdolla, voitti marraskuun 2015 presidentinvaalit ja voitti pääkilpailijansa helposti.

Kaborin vaaleja edeltävän vuoden aikana tapahtui huomattavia levottomuuksia, mukaan lukien hyökkäävän presidentin uskolliset joukot, jotka hyökkäsivät syyskuussa 2015.

Ranskalainen koulutettu pankkiiri, Kabore näkee itsensä sosiaalidemokraattiseksi, ja on luvannut vähentää nuorisotyöttömyyttä, parantaa koulutusta ja terveydenhuoltoa sekä tarjota alle kuuden hengen lapsille terveydenhuollon maksutta.

Kabore oli pitkäkestoinen Compaore-loyalisti, mutta hän lopetti sen jälkeen presidentin kongressin demokraattista ja edistyksellistä puoluetta vuonna 2014 yli valtion päämiehen suunnitelmista muuttaa perustuslakia 27-vuotisen säännön laajentamiseksi.

AIKATAULU

Burkina Fason historian tärkeimmät tapahtumat:

1896 – Kuninkaat muodostavat nyt Burkina Fason, tulee ranskalainen protektoraatti, jota kutsutaan myöhemmin nimellä Upper Volta.

1960 – Ylä Volta on itsenäinen presidentti Maurice Yameogon kanssa. Sangoule Lamizana kaatuu vuonna 1966.

1980 – Presidentti Lamizana on syrjäytetty Saye Zerbon johtamassa vallankaappauksessa, joka kaatuu kaksi vuotta myöhemmin Jean-Baptiste Ouedraogon johdolla levottomuuden ja vallan kamppailun ajaksi.

1984 – Ylä Volta nimetty Burkina Faso.

1990 – Blaise Compaore, joka otti vallan, kun hän tuhosi ja tappoi silloisen johtajan kapteeni Thomas Sankaran vuonna 1987, esittelee rajoitetut demokraattiset uudistukset. Hän pysyy vallassa 27 vuotta.

2000 – Hallitus on päättänyt perustaa YK: n alaisen elimen valvomaan aseiden tuontia sen jälkeen, kun se väitti, että se on ollut mukana salakuljetettaessa aseita Sierra Leonen ja Angolan kapinallisille.

2011 – Vuosien levottomuudet, mukaan lukien kapina.

2014 – Presidentti Compaore sivuuttaa massiivisia vastalauseita suunnitelmansa laajentamiseksi. Siirtyvä hallitus vastaa.

2015 – Vt. Presidentti Kafando joutuu Blaise Compaoren presidentinvahtiyhteisön liittolaisiin. Marraskuussa entinen pääministeri Roch Marc Christian Kabore voitti presidentinvaalit.

2016 – islamistit hyökkäävät Ranskan armeijan ja muiden ulkosuomalaisten suosimaan hotelliin ja kahvilaan, joka tappaa 29 ihmistä.