Eritrea

Eritrea sai itsenäisyyden Etiopiasta vuonna 1993 30 vuoden sodan jälkeen.

Sudanin, Etiopian ja Djiboutin rajalla sijaitseva alue on Afrikan sarven strateginen alue, mutta se on edelleen yksi salaisimmista valtioista maailmassa.  

Etiopian jännitteet pysyvät korkeina suljetun ja voimakkaasti vahvistetun rajan yli. Hallituksen on sanonut käyttäneen hallitsevaa sodan uhkaa yhteiskunnalle.

Eritrea on yksipuolue, eikä sen vuoden 1997 perustuslaki, joka on edellyttänyt monipuoluepolitiikan olemassaoloa, ei ole koskaan pantu kokonaisuudessaan täytäntöön. Amnesty Internationalin mukaan asevelvollisuus on pakollista ja määrittelemätöntä.

Eritrean maatalouteen perustuva talous on kärsinyt pitkistä konfliktista ja vakavasta kuivuudesta, ja se on edelleen yksi Afrikan köyhimmistä maista.

Ihmisoikeusrikkomuksia koskevassa tuhoisassa raportissa YK yritti syyttää hallitusta ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista. YK: n arvioiden mukaan satoja tuhansia Eritreaaneja on paennut maasta viime vuosina, mikä tekee vaarallisen matkan Saharan ja Välimeren alueen kautta Eurooppaan.

FAKTA

Eritrean valtio
Pääkaupunki: Asmara
Väestö 5,6 miljoonaa

Alue 117 400 neliökilometriä (45 300 neliömetriä)

Tärkeimmät kielet Tigrinya, Tigre, arabia, englanti

Suurimmat uskonnot islam, kristinusko

Eliniän odotus 63 vuotta (miehet), 67 vuotta (naiset)

Valuutta Nakfa

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Isaias Afewerki

Presidentti Isaias Afewerki on ohjannut Eritreaa sen jälkeen, kun hänestä tuli itsenäinen maa vuonna 1993. Hänen kansanpuolueensa demokratian ja oikeusvaltion puolesta (PFDF) on ainoa poliittinen puolue.

Vuodelle 1997 suunniteltuja presidentinvaaleja ei koskaan tapahtunut, ja perustuslain ratifiointi samana vuonna ei ole koskaan pantu täytäntöön.

Isaiasia on arvosteltu siitä, että hän ei ole ottanut käyttöön demokraattisia uudistuksia.

Vuonna 1946 Asmarassa syntynyt Isaias opiskeli insinöörin Addis Abebassa, mutta lähti vuonna 1966 liittymään Eritrean vapautusreunaan (ELF).

Vuonna 1970 hän perusti Eritrean kansan vapautusrinnan (EPLF) ja perustettiin vuonna 1987 pääsihteeriksi. Kun EPLF päihitti Etiopian joukot vuonna 1991, Isaias nimitettiin väliaikaisen hallituksen johtajaksi.

Vuoden 1993 riippumattomuutta koskevan äänestyksen jälkeen hänet valittiin Eritrean presidentiksi ja kansalliskokouksen puheenjohtajaksi, antaen hänelle määräysvallan sekä hallinto- että lainsäädäntöaloitteista.

AIKATAULU

Eritrean historian tärkeimmät päivämäärät:

300-600 – Nykyinen Eritrea on osa Aksumin valtakuntaa.

1889-1941 – Italia kolonisoi Eritreaa.

1941-52 – Britannian joukot miehittävät ja ottavat hallinnon Eritreasta.

1952 – YK perustaa Eritrean itsenäiseksi alueeksi Etiopiassa.

1962 – Etiopia liittää Eritrean, muuttaa sen maakunnaksi ja vauhdittaa itsenäisyystaistelua.

1991 – Eritrean kansan vapautusrintama voittaa itsenäisyyden sodan, jota avustavat etiopialaiset kapinalliset, jotka yhdessä Eritrean liittolaistensa kanssa onnistuvat kaatamaan Etiopian presidentti Mengistu Haile Mariamia.

1993 – Eritrea äänestää riippumattomuudesta Etiopiasta YK: n tukemassa kansanäänestyksessä ja saa kansainvälistä tunnustusta.

1997 – Uusi perustuslaki laaditaan, mutta sitä ei ole koskaan pantu täytäntöön.

1998-2000 – Rajavartiot Etiopialla. Kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli.

2009 – YK määrää pakotteita Eritreasta väitetystä tuestaan islamistisia kapinallisia Somaliassa.

2015 – YK-raportti syyttää Eritrean hallitusta rikoksista ihmisyyttä vastaan.