Etelä-Afrikan tasavalta

Etelä-Afrikalla on yksi mantereen suurimmista ja kehittyneimmistä talouksista.

Vuoteen 1994 asti sitä hallitsi valkoinen vähemmistöhallitus, joka pakotti kilpailujen erottamisen sen apartheid-politiikasta.

Apartheidin hallitus lopulta neuvotteli itsensä vallasta vuosikymmenten kansainvälisen eristyneisyyden, aseellisen opposition ja joukkopotilaiden jälkeen.

Demokraattisesti valittu johto kannusti sovintoa ja ryhtyi korjaamaan sosiaalista epätasapainoa, mutta talous on kamppaillut.

FAKTA

Etelä-Afrikan tasavalta
Hallinnollinen pääoma: Pretoria
Väestö 50,7 miljoonaa

Alue 1.22 miljoonaa neliökilometriä (470.693 neliömetriä)

Tärkeimmät kielet 11 kielellä, mukaan lukien englanti, afrikaans, sesotho, setswana, xhosa ja zulu

Uskonnot Kristinusko, islam, alkuperäiskansat

Elinaika 53 vuotta (miehet), 54 vuotta (naiset)

Valuutta Rand

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Jacob Zuma

Johtavan afrikkalaisen kansalliskongressin puolueen johtaja Jacob Zuma valittiin uudeksi vaaleilla valittuun parlamenttiin toukokuussa 2009.

Hän on viettänyt koko aikuisen elämänsä vuodesta 1959 ANC: n palveluksessa. Hän liittyi aseistettuun siipiinsä Umkhonto we Sizwe: iin vuonna 1962 ja vietti kymmenen vuotta vankilaan salaliitosta kaatamaan apartheid-aikakauden hallituksen.

Hänen vapautuksensa jälkeen hän lähti Etelä-Afrikasta ja oli johtava henkilö ANC: ssä ulkomaille, kunnes hän palasi kotiin vuonna 1990 osallistumalla neuvotteluihin, jotka tuottivat apartheidin loppuun.

Zuma on ollut lukuisten kiistojen keskellä: hänet nimitettiin korruptiosta, joka liittyy merkittäviin asekauppaan; hän sanoi, että hän suihkesi sukupuolen jälkeen HIV-positiivisen naisen kanssa vähentääkseen sairastumisriskiäan ja häntä syytettiin julkisten varojen käytöstä saadakseen parannuksia yksityiseen kotiinsa Nkandlassa.

AIKATAULU

Joitakin keskeisiä tapahtumia Etelä-Afrikan historiassa:

1910 – Kapin ja Natalin entiset brittiläiset siirtokunnat sekä Etelä-Afrikan liiton muodostaminen Transvaalin Boer-tasavaltojen ja Orange Free Statein välillä.

1912 – Kansallinen kansalliskongressi perustettiin, myöhemmin nimeltään Afrikan kansallinen kongressi (ANC).

1948 – Apartheidin toimintaperiaate (separateness) hyväksytään, kun kansallinen puolue (NP) ottaa vallan.

1960 – Seventy musta mielenosoittaja tapettiin Sharpeville. ANC kielletty.

1976 – Yli 600 kuoli mustien mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisten yhteentörmäysten aikana Sowetossa alkavassa kansannousussa. Valkoisen säännön haaste kasvaa vuosien varrella.

1991-1994 – Neuvottelujen päättyminen apartheidiin johtaa ensimmäisiin ei-rotusvaaleihin ja Nelson Mandelan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamiseen.

2009 toukokuu – Parlamentti valitsee Jacob Zuman presidentiksi.