Etiopia

Etiopia on Afrikan vanhin itsenäinen maa ja sen toiseksi suurin väestön kannalta. Mussolinin Italian viisivuotisen miehityksen lisäksi sitä ei ole koskaan asuttu koloniin.  

Se on ainutlaatuinen kulttuuriperintö, joka on Etiopian ortodoksisen kirkon koti – yksi vanhimmista kristillisistä kirkoista – ja monarkia, joka päättyi vasta vuonna 1974 vallinneen vallankaappauksen aikana.

Se toimi afrikkalaisen itsenäisyyden symbolina koko siirtomaavallan ajan ja oli Yhdistyneiden Kansakuntien perustajajäsen ja Afrikan pohja useille kansainvälisille järjestöille.

Etiopia on kärsinyt kausittaisia ​​kuivuutta ja nälänhätää, jotka johtivat pitkään siviilikilpailuun 20. vuosisadalla ja raja sodan Eritrean kanssa.

FAKTA

Etiopian liittovaltion demokraattinen tasavalta
Pääkaupunki: Addis Abeba
Väestö 102,5 miljoonaa

Alue 1,13 miljoonaa sq km (437,794 km)

Suurimmat kielet Amharic, Oromo, Tigrinya, Somali

Suurimmat uskonnot Kristinusko, islam

Eliniän odotus 63 vuotta (miehet), 67 vuotta (naiset)

Valuutta Birr

YK, Maailmanpankki

JOHTAJIA

Pääministeri: Hailemariam Desalegn

Hailemariam Desalegn vannotti Etiopian pääministerinä syyskuussa 2012 ja päättyi pitkän aikavälin johtajan Meles Zenawin kuoleman jälkeen.

Protestantti kristitty pienestä Welayta-etnisestä ryhmästä Etelä-Etiopiassa, Hailemariam johtaa hallitsevaa koalitioa Etiopian kansan vallankumouksellisen demokraattisen puolueen (EPRDF).

Entisenä varapääministerinä ja ulkoministerinä Hailemariamia pidettiin Meles Zenawin läheisenä liittolaisena. Hän on luvannut jatkaa “perintöään ilman muutosta”.

Monet Melis Zenawi kiitti heitä menestyksestään Etiopian talouden elvyttämisessä, mutta hän arvosteli ihmisoikeustilannettaan ja hänen mahdollisuuttaan täysin demokratian vuoksi.

Aikajana

Etiopian historian tärkeimmät päivämäärät:

4. vuosisata – koptilainen kristinusko esiteltiin Egyptistä.

1855-1868 – Keisari Tewodros II, joka luo perustan modernille Etiopian valtiolle.

1896 – Etiopialaiset hävittävät italialaiset joukot Adwassa; Italia tunnustaa Etiopian itsenäisyyden, mutta säilyttää Eritrean hallinnan.

1935-1941 – Fasistinen hallitus Italia hyökkää, vangitsee keisari Haile Selassien ja liitteet Etiopian, ennen kuin heidät ajautuvat Britannian, Kansainyhteisön ja Etiopian vastustusvoimien joukosta.

1962 – Haile Selassie liittää Eritrean, josta tulee Etiopian maakunta.

1974 – Haile Selassie kaatui sotilasvallankaappauksessa. Marxilaisen Dergin hallinto siirtyy.

1977-79 – Tuhannet hallituksen vastustajat kuolevat Dergin johtajan eversti Mengistu Haile Mariamin orkestroimassa Red Terrorissa.

1984-85 – Huonoin nälänhätä vuosikymmenen iskuissa; Läntinen elintarvikeapu lähetettiin.

1991 – Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen kansakunta kaappaa Addis Abebaan, pakottaa Col Mengistun pakenemaan maasta.

1993 – Eritrea itsenäistyi kansanäänestyksen jälkeen.

1999-2000 – Etiopian ja Eritrean rajan sota.