Gambia

Gambia on yksi Afrikan pienimmistä maista, ja toisin kuin monet sen länsi-Afrikan naapureista, on ollut pitkät vakauden loitsut itsenäisyytensä jälkeen.

Presidentti Yahya Jammeh hallitsi maata rautaisen nyrkyn jälkeen vallan vallasta vallatonta vallankaappausta vuonna 1994. Hänen 22 vuoden sääntö päättyi vuonna 2016, kun hänet pudotti isävaltuuskunnan ehdokkaan Adama Barrowin iskunvaimennus. Jammeh jäi vain toimistolle naapurimaiden sovittelun jälkeen ja aseellisten väliintulojen uhka. 

Vakaus ei ole muuttunut vauraudeksi. Huolimatta Gambia-joen läsnäolosta, joka kulkee maan keskellä, vain yksi kuudesosa maaperästä on peltokasvi ja huonolaatuinen maaperä on johtanut yhden sadon – maapähkinöiden hallitsevuuteen.

Matkailu on tärkeä valuutanlähde, samoin kuin ulkomailla asuvien gambianien kotiin lähettämät rahat. Useimmat kävijät vetäytyvät Atlantin rannikolla sijaitsevissa lomakohteissa.


FAKTA

Gambian tasavalta
Pääkaupunki: Banjul
Väestö 1,8 miljoonaa

Alue 11 295 km2 (4 361 km)

Kielet Englanti (virallinen), Mandinka, Wolof, Fula

Suurimmat uskonnot islam, kristinusko

Elinaika 58 vuotta (miehet), 60 vuotta (naiset)

Valuutta lasketaan

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Adama Barrow

Adama Barrow kukisti pitkään palvelevaa presidenttiä Yahya Jammehia järkytysvaalissa joulukuussa 2016.

Kiinteistökehittäjä Barrow päätti Yahya Jammehin 22-vuotisen autoritaarisen vallan voittamalla yli 45 prosenttia äänistä.

Yhtenäisen demokraattisen puolueen jäsen vaalikampanjansa aikana Barrow lupasi elvyttää maan taloutta.

AIKATAULU

Joitakin keskeisiä päivämääriä Gambiassa:

1889 – Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan sopimuksella vahvistetut Gambian rajat; viiden vuoden kuluttua siitä tulee Yhdistyneen kuningaskunnan protektoraatti, kunnes se on itsenäinen vuonna 1965.

1982 – Gambia ja Senegal muodostavat löysä konfederaation nimeltä Senegambia, joka kaatuu vuonna 1989.

1994 – Luutnantti Yahya Jammeh valloitti maan vallankaappauksessa. Hänet valitaan presidentiksi kahden vuoden kuluttua äänestyksessä, että kolme suurta poliittista puoluetta estettiin osallistumasta. Hän jatkaa vielä kolmea vaalia ja voittaa useita vallankaappausyrityksiä.

2013 – Presidentti Jammeh ilmoittaa Gambian vetäytymisestä Kansainyhteisöstä kuvaamalla sitä “uuskolonialistisena instituutiona”. Kriitikot sanovat, että liikkumisesta aiheutui laajalle levinnyt kansainvälinen tuomitseminen hallituksen ihmisoikeusloukkauksiin.

2015 – Presidentti Jammeh julistaa maan islamilaisen tasavallan irtautumaan maan “siirtomaaväestöstä”.

2016 – Presidentti Jammehin 22-vuotisjulkaisu päättyy Adama Barrowin iskujen vaalitappioon. Jammeh valitsee maanpaossa Päiväntasaajan Guineassa.