Guinea Bissau

Länsi-Afrikan Guinea-Bissau oli vuosisatojen ajan osa Portugalin valtakuntaa, ja se tunnettiin aikoinaan slaavolaisena rannikkona; tänään 14% väestöstä puhuu portugaliksi. 

Afrikan kehitysmahdolli- suuden mahdollisuutena pidetty maa on nyt yksi köyhimmistä maista maailmassa.

Keskeinen cashewpähkinä viljely tarjoaa harvaan asumaan useimpien Guinea-Bissaun maanviljelijöille ja on valuutan pääasiallinen lähde.

Mutta nykyään kansakunnalla on valtava ulkomainen velka ja talous, joka tukeutuu voimakkaasti ulkomaiseen apuun. Se on tullut Latinalaisen Amerikan huumeiden jälleenlaivauspiste.

1990-luvun lopulla maa koki ristiriidan, joka piiritti Guineaan, Nigeriin, Senegaliin ja Ranskaan ja päättyi presidentti joutuu maanpaossa.

FAKTA

Guinea-Bissaun tasavalta
Pääkaupunki: Bissau
Väestö 1,6 miljoonaa

Alue 36.125 km2 (13.948 km)

Suuret kielet portugali, Crioulo – portugalilaisten ja afrikkalaisten kielten muoto

Tärkeimmät uskonnot Alkuperäiskäsitykset, islam, kristinusko

Elinaikakerroin 47 vuotta (miehet), 50 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Jose Mario Vaz

Entinen finanssipoliittinen ministeri Jose Mario Vaz voitti toukokuun 2014 presidentinvaalit vaaleilla suurella marginaalilla.

Hän on ensimmäinen valittu johtaja sen jälkeen, kun armeija pahoinpidellyt vuonna 2012 ja syöksyi maahan, joka jo kärsi korruption ja kokaiinin salakuljetuksesta kaaoksi.

Vazin vaalien tarkoituksena oli vetää linja näiden tapahtumien alle, mutta Guinea-Bissaussa on ennätykselliset sotilaalliset vallankaappaukset, eikä mikään valittu johtaja ole toiminut täysipainoisesti 40 vuotta sitten itsenäistymisensä jälkeen.

Vakaus säilyi edelleen vaikeasti tavoitellussa uudessa presidentissä. Vuoden kuluttua vallankumouksesta herra Vaz pääsi pääministeriltä ja puoluesihteeri Domingos Simoes Pereiralta sen jälkeen, kun hän oli pudonnut.

Poliittisen kriisin aikana pääministerissä oli neljä muutosta hieman yli vuoden aikana, kun Vaz ja hänen puolueensa johtama valtataistelu, jota johtaa Simoes Pereira.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä päivämääriä Guinea-Bissaun historiassa:

1446-47 – Ensimmäinen portugali saapuu; jota myöhemmin annetaan osana Portugalin Kap Verden saaria, Guinean alue tulee tärkeäksi orjakaupassa. Guinea-Bissau muuttuu erilliseksi siirtokunnoksi Portugalissa vuonna 1879.

1974 – Sodankäynnin jälkeen itsenäisyys.

1980 – Ensimmäinen presidentti Luis Cabral joutuu sotilaallisen vallankaappauksen johdosta Joao Bernardo Vieira; suunnitelmat yhdistymisestä Kap Verden kanssa vähenivät. Kaatuminen on ensimmäinen monista poliittisista vallankaappauksista, jotka heikentävät maan vakautta seuraavien neljän vuosikymmenen aikana.

2006 – Guinea-Bissaun sotilaat taistelevat senegalilaisia ​​kapinallisia etelärajalla.

2006 – Guinea-Bissau vetoaa kansainväliseen apuun ihmisten salakuljettajien pysäyttämiseksi syrjäisellä rannikollaan, jotta maahanmuuttajat, myös aasialaiset, salakuljetettaisiin Eurooppaan.

2007 – Avunantajilla on viimeinen tilaisuus säästää Guinea-Bissausta kaaoksesta ja torjua Latinalaisen Amerikan huumekarteleja, kuten YK ja Kansainvälinen valuuttarahasto varoittavat.

2010 – Yhdysvallat nimeää kaksi ylintä sotilashenkilöstöä kansainvälisiksi huumekauppoiksi ja jäädyttää Yhdysvaltain varallisuutensa. EU ilmoittaa päättyvänsä tehtävänsä Guinea-Bissaun turvallisuusjoukkojen uudistamiseksi, sillä oikeusvaltioperiaatteen noudattamatta jättäminen tekee mahdottoman tehtävän.

2011 – EU keskeyttää osansa Guinea-Bissaun tuesta hallintotavan ja oikeusvaltioperiaatteen vuoksi. Useita kuukausia myöhemmin tuhannet lähtevät kaduille vaatimaan pääministeri Carlos Gomes Juniorin eroamista siitä, että hän ei ole pystynyt hillitsemään elintarvikkeiden hintojen nousua.

2012 – YK: n turvallisuusneuvosto ilmaisee huolensa siitä, että huumekauppa on lisääntynyt ja vaatii paluuta perustuslailliseen sääntöön.

2014 – Presidentinvaalit menestys voittaa Jose Mario Vaz. Vuotta myöhemmin, kansainväliset lahjoittajat antavat yli 1,1 miljardia dollaria auttaakseen Guinea-Bissaun taloutta elpyä vuosien epävakauden jälkeen.