Guinea

Guinean mineraalivarasto tekee siitä mahdollisesti Afrikan rikkaimmista maista, mutta sen ihmiset ovat Länsi-Afrikan köyhimpiä.

Kokemukset sosialismilla ja juntan kaksivuotinen sääntö ovat johtaneet Guinean kansoille. Vuoden 2010 vaalit käynnistyivät siviilihallinnossa, mutta johtivat myös väkivaltaisiin etnisiin ristiriitoihin.

Lisäksi satoja tuhansia Liberian ja Sierra Leonen pakolaisia on kohdistanut Guinean kamppailevaa taloutta.

Epävakaus on aiheuttanut epäilyksiä ja etnisiä jännitteitä – samoin kuin keskinäisiä syytöksiä naapurien kesken epäonnistumisyritysten ja rajahaastattelujen välillä.

FAKTA

Guinean tasavalta
Pääkaupunki: Conakry
Väestö 10,5 miljoonaa

Alue 245 857 km2 (94 926 km)

Kielet Ranska, Susu, Fulani, Mandingo

Uskonnot Islam, kristinusko, alkuperäiskansat

Eliniän odote 53 vuotta (miehet), 56 vuotta (naiset)

Valuutta Guinean frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Toimitusjohtaja: Alpha Conde

Alpha Conde tuli presidentiksi vuonna 2010 elinikäisen taistelun jälkeen useita epäluuloja ja sotilaallisia järjestelmiä vastaan, jotka lähettivät hänet maanpaossa ja vankilaan. Se oli Guinean ensimmäiset demokraattiset vaalit, koska hän sai itsenäisyytensä Ranskasta vuonna 1958.

Äänestys kuitenkin herättänyt etnisiä jännitteitä, kuten herra Conde on Malinke-etnisestä ryhmästä, joka muodostaa 35 prosenttia väestöstä. Vihittynyt, Cellou Dalein Diallo on Peul-etnisen ryhmän jäsen, johon kuuluu 40% guinealaisista.

Diallo on toistuvasti syyttänyt presidenttiä syrjäyttäessään hänen vaalipiirinsä, mukaan lukien monet Peul.

Sekä liittolaiset että kriitikot tunnustavat hänen karismaansa ja älykkyyttään, mutta jotkut myös kuvaavat häntä autoritaariseksi ja impulsiiviseksi, joku harvoin kuuntelee toisia ja toimii usein yksin.

Hänen kannattajansa kuitenkin pitävät häntä epämuodollisena, “uudena ihmisenä”, joka ei ole koskaan ollut mahdollisuutta “osallistua maan ryöstämiseen”.

Hänet valittiin toisen kerran vuonna 2015.

AIKATAULU

Tietyt avainpäivät Guinean historiassa:

1891 – Ranska julistaa Guinean olevan siirtokunta Senegalista erillään.

1958 – Guineasta tulee itsenäinen, ja Ahmed Sekou Toure presidenttinä.

2000 – Liberian ja Sierra Leonen kapinallisten epävakauden alkaminen Guinean raja-alueilla, jotka lopulta vaativat yli 1000 ihmishenkeä ja aiheuttavat suurta väestön siirtymistä. Hallitus syyttää Liberiaa, Sierra Leonen yhdistävän vallankumouksellisen rintaman (RUF) kapinallisryhmää, Burkina Fasoa ja entisiä guinealaisia ​​sotaväkijoukkoja yrittäessään horjuttaa Guineaa.

2003 – Presidentti Lansana Conte voittaa kolmannen toimikauden vaaleissa, joita opposition boikotoi.

2008 – Sotilaallinen ottaa vallan presidentti Contea kuolleen. Valtaapeli kohtaa kansainvälisen tuomion, mutta monet guinealaiset tukevat armeijan liikkumista.

2010 – Paluu siviilihallintoon. Alpha Conde julisti menestyksekkään presidenttikilpailun voittajaksi. Hätätilanteessa julistettiin yhteenottoja turvallisuusjoukkojen ja tukahdutetun ehdokkaan Cellou Dalein Dialonin kannattajien kanssa.

2014 – Tuhallisen Ebola-viruksen puhkeaminen Etelä-Guineassa. Se leviää Liberiaan ja Sierra Leoneen, ja tappaa 11 300 ihmistä kahdessa vuodessa.