Kap Verde

Huonot luonnonvarat, jotka ovat alttiita kuivuudelle ja pienillä peltoalueilla, Cabo Verden saaret ovat voittaneet maineen poliittisen ja taloudellisen vakauden saavuttamisessa.  

Tunnetaan myös nimellä Kap Verde, entinen Portugalin siirtomaa käsittää 10 saarta ja viisi saarta, joista kaikki, mutta kolme ovat vuoristoisia. Saaristo sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Afrikan länsirannikosta.

Se oli toisinaan tärkeä orjakaupan keskus.

1900-luvulla vakavat kuivuudet aiheuttivat 200 000 ihmisen kuolemaa ja aiheuttivat raskasta maastamuuttoa. Tänään enemmän ihmisiä, jotka alkavat Cabo Verdessä, asuvat maan ulkopuolella kuin sen sisällä. Kotona lähettämä raha tuo paljon tarvittavia valuuttoja.

Katso kuvagalleria

FAKTA

Cabo Verden tasavalta
Pääkaupunki: Praia
Väestö 505 000

Alue 4 033 km2 (1,557 km)

Kielet portugali, Crioulo (sekoitus arkaa portugalilaisia ​​ja afrikkalaisia ​​sanoja)

Uskonto Kristinusko

Eliniän odotus 71 vuotta (miehet), 78 vuotta (naiset)

Valuutta Cabo Verdean escudo

YK, Maailmanpankki

JOHTAJIA

Puheenjohtaja: Jorge Carlos Fonseca

Jorge Carlos Almeida Fonseca valittiin presidentiksi elokuussa 2011 ja valittiin uudelleen 79 prosentilla äänestyksestä lokakuussa 2016.

Cabo Verde on tasavalta, jossa on presidentti, joka on valtionpäämies, ja pääministeri, joka johtaa hallitusta. Pääministerin nimeää parlamentti.

Pääministeri: Correia e Silva

Correia e Silva valloitti pääministerinä huhtikuussa 2016 sen jälkeen, kun hän oli johtanut demokraattisen liikkuvuuden (MPD) voitosta yleisissä vaaleissa.

Hänen puolueensa syrjäytti vallitseva afrikkalainen puolue Kap Verden itsenäisyydestä (PAICV) ensimmäistä kertaa 15 vuodessa.

Hän oli Praian pääkaupunki pääkaupungissa vuosien 2008 ja tammikuun 2016 välisenä aikana. Hänellä on taustalla pankkitoiminnassa, ja hän on toiminut valtion sihteerinä ja talousministeriössä.

PAICV ja MPD ovat hallitsevat politiikkaa, koska itsenäisyys Portugalista on ollut vuonna 1975. Molemmat ovat harjoittaneet maata sen jälkeen, kun monipuolue demokratia otettiin käyttöön vuonna 1991.

AIKATAULU

1462 – Portugalin siirtokunnat saapuvat São Tiagoon. Cabo Verdesta tulee halvan teollisuustuotteiden kuten ampuma-aseiden, rommien ja kangaskauppojen keskus, joka on tarkoitettu orjiksi, norsunluusta ja kultaksi.

1495 – Cabo Verde tulee portugalilaisen kruunun siirtomaa.

1960 – Monet Cabo Verdeans liittyivät vapauden sotaan Portugalin hallintoa vastaan Guinea-Bissaussa. Taistelua johtaa Afrikan puolue itsenäisyys Guinean ja Kap Verden (PAIGC).

1975 – Cabo Verde on itsenäinen.

1981 – Afrikkalainen puolue Cabo Verden itsenäisyydestä (PAICV) tulee maan ainoa puolue.

1992 – Uusi perustuslaki tuo monipuoluejärjestelmää.