Kenia

Afrikan itärannikolla sijaitsevalla päiväntasaajalla Keniaa on kuvattu “ihmiskunnan kehdoksi”. 

Suuressa Rift Valley -laaksossa paleontologit ovat löytäneet joitakin ensimmäisiä todisteita ihmisen esi-isistä.

Nykyään Kenian etninen monimuotoisuus on tuottanut vilkasta kulttuuria, mutta se on myös konfliktin lähde.

Somaliassa toimiva islamistinen militantti Al-Shabab-liike on myös käynnistänyt yhä useampia hyökkäyksiä Keniassa, mukaan lukien 2013 Westgate-ostoskeskus Nairobissa ja vuoden 2015 hyökkäys Garissa University Collegessa Luoteis-Kenian alueella.

Muita painavia haasteita ovat korkea työttömyys, rikollisuus ja köyhyys. Kuivuus aiheuttaa usein miljoonia ihmisiä vaarassa.

FAKTA

Kenian tasavalta
Pääkaupunki: Nairobi
Väestö 48,5 miljoonaa

Alue 582 646 km2 (224 961 km)

Suuri kieli Swahili, englanti

Suuri uskonto kristinusko

Elinaika 63 vuotta (miehet), 69 vuotta (naiset)

Valuutta Kenia shilling

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Uhuru Kenyatta

Kenian perustajajohtajan poika Uhuru Kenyatta otti isänsä vaipan valtionpäämieheksi huhtikuussa 2013 huolimatta siitä, että viisi vuotta aikaisemmin tapahtui väkivaltaisuus ihmisyyttä vastaan.

Kenyatta, joka on Forbesin rikkain mies Keniassa, syntyi vuonna 1961 pian sen jälkeen, kun hänen isänsä Jomo Kenyatta vapautettiin lähes 10 vuoden vankeudesta Britannian siirtomaavaltaan ja kaksi vuotta ennen Kenian itsenäistymistä.

Hän on koulutettu Yhdysvaltojen elit Amherst Collegessa, jossa hän opiskeli poliittista tiedettä ja taloustietoa. Hänet nähdään Kenian suurimman, Kikuyu-heimon, joka muodostaa noin 17 prosenttia väestöstä.

Hän kuitenkin kutsuu myös etnisiä etnisiä kenyiläisiä, jotka voivat sekoittua paitsi eliteensä kanssa, johon hän on syntynyt, mutta myös keskimääräisen kenyantilainen, halkeileva vitsejä käyttäen paikallisia kadun slangia.

Hänet julistettiin presidentinvaalien voittajaksi elokuussa 2017, mutta korkein oikeus julisti vaalit tyhjiksi sääntöjenvastaisuuksien vuoksi. Hänet julistettiin myös voittajaksi lokakuun uudelleenkäynnistykselle, jota oppositiopuoli boikotoi.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä päivämääriä Kenian historiassa:

c 3,3 miljoonaa BC – Keniassa on todettu joitain vanhimmista ihmisen työkaluista, mikä viittaa siihen, että se oli ihmiskunnan kehto, josta jälkeläiset siirtyivät maailman väestölle.

1895 – Yhdistyneen kuningaskunnan itä-afrikkalainen protektoraatti, joka muuttuu Kenian kruunun siirtokunnaksi – jonka hallitsee brittiläinen kuvernööri – vuonna 1920.

1944 – Kenian Afrikan unioni (KAU) perustettiin kampanjoimaan Afrikan itsenäisyydestä. Ensimmäinen afrikkalainen tapaaminen lainsäädäntöneuvostossa.

1963 – Kenia saa itsenäisyytensä. Opposition ryhmiä tukahdutetaan ja maa selviää etnisten jännitteiden ja vallankaappausyrityksen. Usean osapuolen vaalit sallitaan vuonna 1991.

1998 – Al-Qaidan operaattorit pommittivat USA: n suurlähetystön Nairobissa, tappaen 224 ihmistä ja tuhansia loukkaavia.

2007 – Kiisteltyjä yleisiä vaaleja seuraa tappava väkivalta.

2009 – Kenia sanoo, että vähintään 10 miljoonaa ihmistä eli kolmasosa väestöstä tarvitsee elintarvikeapua. Hallitus mobilisoi armeijan jakamaan ruokaa, vettä ja lääkkeitä alueille, joita kuivuus kärsii eniten.

2011 – Kenia puuttuu konflikteihin Somaliassa ja sittemmin kärsii useita ilmeisiä rangaistushyökkäyksiä, mukaan lukien vuoden 2013 joukkomurha Westgate-ostoskeskuksessa Nairobissa ja vuoden 2015 hyökkäys Garissa University Collegessa Luoteis-Venäjällä.