Liberia

Liberia on Afrikan vanhin tasavalta, mutta 1990-luvulta lähtien se tunnustettiin pitkään käynnissä olevan, raunioituneen sisällissodan ja sen roolin naapurimaisen Sierra Leonen kapinaan.  

Vapaita amerikkalaisia ja karibialaisia orjia perustavat Liberian pääasiassa alkuperäiskansojen afrikkalaiset, joiden orjien jälkeläiset käsittävät 5 prosenttia väestöstä.

Noin 250 000 ihmistä kuoli Liberian sisällissodassa ja tuhannet ihmiset pakenivat taisteluihin.

Suuria ohjelmia on käynnissä sähkön ja juoksevan veden puutteen korjaamiseksi. Korruptio on täynnä, työttömyys ja lukutaidottomuus ovat endeemisiä.

FAKTA

Liberian tasavalta
Pääkaupunki: Monrovia
Asukasluku 4,6 miljoonaa

Alue 99 066 km² (38 250 km)

Kielet englanti, 29 afrikkalaista kieltä, jotka kuuluvat Mande-, Kwa- tai Mel-kieliryhmiin

Suurimmat uskonnot Kristinusko, islam, alkuperäiskansat

Elinaika 61 vuotta (miehet), 63 vuotta (naiset)

Valuutta Liberian dollari

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Valittu presidentti: George Weah

Entinen jalkapallo-ottelu George Weah sai yllättävän ylivoimaisen voiton joulukuussa 2017 maan ensimmäisessä demokraattisessa vallankäytössä vuosikymmeninä.

Idoliin Liberiassa “Mister George”, Weah on vannonut 22. tammikuuta, korvaa Ellen Johnson Sirleaf, joka tuli presidentiksi vuonna 2006.

Hänen kilpailijansa varapuheenjohtaja Joseph Boakai myönsi tappion.

Ensimmäisessä julkisessa kommentissaan hänen voitonsa jälkeen Weah kertoi Monrovian toimittajille, että hän pyrkii “vapauttamaan ihmisten elämää”.

Weah, 51 hänen vaalinsa aikana, näytteli huippuluokan jalkapallosta Paris Saint-Germain ja AC Milan 1990-luvulla ja lyhyesti Chelsea ja Manchester City ennen siirtymistään politiikkaan vuonna 2002.

Toimitusjohtaja: Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleafista tuli Afrikan ensimmäinen naispuolinen presidentti vuonna 2005, kaksi vuotta brutillisen 14 vuoden konfliktin päättymisen jälkeen.

Hänet valittiin uudelleen marraskuussa 2011 kyselytutkimuksessa, jonka hänen alkuvalmiutensa ja Boycottin pääkilpailijansa Winston Tubmanin murtautui.

Hän joutuu eroamaan lokakuun 2017 vaalien jälkeen.

Hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2011, mitä palkintolautakunta totesi olivat hänen pyrkimyksissään rauhan turvaamiseen, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistämiseen ja naisten aseman vahvistamiseen.

Syntynyt vuonna 1938, hän on lesken äiti neljästä.

AIKATAULU

Keskeisiä tapahtumia Liberian historiassa:

1847 – USA: n mallin mukainen malli perustuu Liberian itsenäistymiseen.

1917 – Liberia julistaa sodan Saksalle ja antaa liittolaisille perusta Länsi-Afrikassa.

1926 – Kumituotannosta tulee Liberian talouden selkäranka, kun Firestone Tire ja Rubber Company avaavat kumiviljelmät valtion myöntämällä maalla.

1936 – Pakkotyön käytännöt lakkautettiin.

1943 – William Tubman valittiin presidentiksi.

1958 – Rotusyrjintä kielletty.

1980 – Mestari Sergeant Samuel Doe harjoittaa sotilasvallankaappausta ja paljastaa julkisesti presidentti William Tolbertin ja 13 hänen avustajansa.

1985 – Doe voittaa presidentinvaalit yhden vuoden kuluttua hänen hallintonsa ansiosta poliittisten puolueiden paluu Yhdysvaltain ja muiden velkojien painostuksesta.

1989-2003 – sisällissota. Jopa 250 000 ihmistä kuolee, kun taas tuhansia ihmisiä silvotaan ja raiskataan, usein armottomien lapsisotilaiden armeijoiden johdolla armottomia sotapäälliköitä.

2005 – Ellen Johnson Sirleafista tulee ensimmäinen nainen, joka valitaan Afrikan valtionpäämieheksi.

2013-2016 – Tappavan Ebola-virus leviää Liberian, Guinean ja Sierra Leonen kautta ja tappaa 11 300 ihmistä, lähinnä Liberiassa.