Malawi

Malawi, suurelta osin maataloutta, pyrkii torjumaan vuosikymmeniä alikehittyneisyyttä, korruptiota ja HIV-aids-ongelman vaikutusta, joka vetoaa vuosittain kymmenien tuhansien ihmisten elämään.  

HIV-aidsin torjuntaohjelma käynnistettiin vuonna 2004, jolloin silloinen presidentti Bakili Muluzi paljasti, että hänen veljensä oli kuollut sairaudesta.

Malawi on yksi HIV-aidsin maailman kärsimistä, ja siellä asuu yli miljoona tautia orpofonia.

Ensimmäisen 30 vuoden riippumattomuuden vuoksi Malawi oli autoritaarinen ja karkotin presidentti Hastings Kamuzu Banda, mutta demokraattiset instituutiot ovat pitäneet kiinni siitä, kun hän luopui vallasta 1990-luvun puolivälissä.

Useimmat Malawit luottavat toimeentulon viljelyyn, mutta elintarviketilanne on epävarma ilmaston takia.

Viime vuosina maa on saavuttanut talouskasvua.

  FAKTA

Malawin tasavalta
Pääkaupunki: Lilongwe
Väestö 18 miljoonaa

Alue 118.484 km2 (45.747 km)

Suuret kielet Englanti, Chichewa (molemmat viralliset)

Suurimmat uskonnot Kristinusko, islam

Elinaika 60 vuotta (miehet), 65 vuotta (naiset)

Valuutta Malawi kwacha

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Peter Mutharika

Peter Mutharika voitti presidentinvaalit toukokuussa 2014, kaksi vuotta sen jälkeen kun hänen veljensä Bingu wa Mutharika kuoli ollessaan presidenttinä.

Hänet syytettiin petoksesta yrittäessään kätkeä veljensä kuoleman väitetyssä tarjouksessa estääkseen Joyce Bandan – niin presidentin – ottamasta toimistoa. Maksut pudotettiin, kun hänestä tuli presidentti.

Entisenä ulkoministerinä ja hänen veljensä oikealla kädellä hän oli myös johtava hallintovirkamies, joka syytettiin laajasti talouden polvilleen vuosien väärästä hallinnasta.

Mutharika oli 74-vuotiaana tullessaan virkaan. Hän on räjähtänyt tiedotusvälineiden kanssa kertomalla terveydestään.

AIKATAULU

Malawin historian tärkeimmät päivämäärät:

1480 – Bantu-heimot yhdistävät useat pienet poliittiset valtiot muodostaakseen Maravi-konfederaation, joka korkeimmillaan sisältää suuria osia nykyisestä Sambiaan ja Mosambiksiin sekä nykyaikaiseen Malawin tilaan.

1700-luku – portugalilaiset tutkijat saapuvat nykyisen Mosambikin itärannikolta.

1850 – Skotlantilaisen lähetyssaarnaajan David Livingstonein etsintä alueella avaa tien lähetyssaarnaajille, eurooppalaisille seikkailijoille, kauppiaille.

1891 – Britannia perustaa Nyasalandin ja piirin protektoraatin.

1915 – Reverend John Chilembwe johtaa kapinaa brittiläistä hallintoa vastaan ​​tappaen erityisen raakaisen kiinteistön valkoiset johtajat ja näyttämällä jonkun kirkon ulkopuolelle. Poliisi ampuu hänet kuoliaaksi päivien kuluessa.

1953 – Nyasalandin Afrikan kongressin ja valkoisten liberaalisten aktivistien voimakkaasta vastustuksesta huolimatta Britannia yhdistää Nyasalandin Pohjois-ja Etelä-Rhodesia-liiton (nykyään Zambia ja Zimbabwe) kanssa.

1964 6. heinäkuuta – Nyasaland ilmoittaa itsenäisyytensä Malawissa. Tohtori Hastings Kamuzu Banda, “musta messia”, tulee presidentiksi ja hallitsee yhden puolueen valtion seuraavien kolmen vuosikymmenen ajan.

1994 – Bakili Muluzi valittiin presidentiksi ensimmäisissä monipuolueissa pidetyissä vaaleissa riippumattomuudesta lähtien. Hän vapauttaa välittömästi poliittiset vangit ja palauttaa sananvapauden.

2011 – Poliisi tappaa 19 ihmistä kahden päivän protestoissa talouden hallitsemiseen. Britannia lykkää tukea hallintotapaan liittyvissä kysymyksissä. Yhdysvallat seuraa asiaa.

Huhtikuu 2012 – Puheenjohtaja Bingu wa Mutharika kuolee toimistossa, ja sen jälkeen toimii varapuheenjohtaja Joyce Banda.