Niger

YK on yksi Saharan aavikon edustalla sijaitsevasta valtavasta ja kuivasta valtiosta yksi maailman vähiten kehittyneistä maista.

Niger joutui sarjaan vallankaappauksia ja poliittista epävakautta sen jälkeen, kun se oli itsenäistynyt Ranskasta vuonna 1960.  

Tänään maa kamppailee usein kuivuuden, kapinoinnin ja laajalle levinneen köyhyyden edessä. Niger panostaa öljyn etsintään ja kultakaivostoimintaan talouden nykyaikaistamiseen.

Mutta perusoikeuskysymykset, kuten orjuus – joka oli kielletty vuonna 2003 ja jotka ovat edelleen ongelma – sekä lukutaidottomuuden ja sairauden suuri määrä ovat edelleen itsepäisiä

FAKTA

Nigerin tasavalta
Pääkaupunki: Niamey
Väestö 16,6 miljoonaa

Alue 1,27 miljoonaa neliökilometriä (489 000 neliömetriä)

Suuret kielet ranska (virallinen), Hausa, Songhai, arabia

Islamin uskonnot, alkuperäiskansat

Eliniän odotus 55 vuotta (miehet), 56 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Nigerin johtaja: Mahamadou Issoufou

Veteraanien opposition johtaja Mahamadou Issoufou tuli maaliskuussa 2011 presidentiksi, joka lopetti vuoden kestäneen sotilasjuntan.

Vaalien tavoitteena oli palauttaa demokratia, kun entinen presidentti Mamadou Tandja joutui armeijan kimppuun helmikuussa 2010 vallankumouksen jälkeen.

Sotilasjuntta, joka kumosi hänet, vannotti siviilihallinnon ottamista ja mikään sen jäsenistä ei juossut vaaleissa.

Issoufou sai toisen ehdon maaliskuussa 2016 pidetyissä vaaleissa, jotka boikotoivat vastustajansa Hama Amadou, joka oli vangittu.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä tapahtumia Nigerin historiassa:

1890 – Ranskan miehittää Nigerin.

1960 – Niger tulee itsenäiseksi, mutta vakava kuivuus tuhoaa maata, joka tulee poliittiseen epävakauteen ja vallankaappauksiin.

1990 – Kapinaliitto alkaa Pohjois-Nigerissä ja lisää maan poliittisia levottomuuksia.

2003 – Orjuus on laitonta ja Niger saa kansainvälistä merkitystä silloin, kun Yhdysvaltain presidentti George Bush väittää Irakin yrittävän hankkia ydinohjelmasta Nigerilta peräisin olevaa uraania.

2005 – YK varoittaa, että miljoonat ihmiset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta johtuen kuivuudesta ja ahtaudenkeskeytyksistä aiheutuneista elintarvikepulasta.

2010 – Uusi perustuslaki, jonka tarkoituksena on palauttaa kansanäänestyksessä hyväksytty siviilihallinto; Mahamadou Issoufou tulee presidentiksi vuonna 2011.

One Reply to “Niger”

Comments are closed.