Nigeria

Kun sotilaallinen vallankaappaus on purettu, Nigerialla on nyt valittu johto. Mutta hallitus kohtaa kasvavan haasteen estää Afrikan väkirikkain maa hajoamasta etnisiä ja uskonnollisia linjoja pitkin.  

Tuhansia ihmisiä on kuollut viime vuosina islamilaisen valtion Boko Haramin johtamissa yhteisöllisissä hyökkäyksissä.

Separatistien toiveet ovat myös kasvaneet ja islamilaisen lain asettaminen useissa pohjoismaissa on upotettu alueille ja aiheuttanut tuhansia kristittyjä pakenemaan.

Nigerian epävakaus on lisännyt taloudellisia ongelmia, mikä haittaa ulkomaisia investointeja. Entinen brittiläinen siirtomaa on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista, mutta vain harvat nigerilaiset, myös öljyalueiden tuottajat, ovat hyötyneet.

Lue lisää maakohtaisista profiileista – Profiilit BBC-seurannasta

Group of People Waving Flag of Nigeria in Back Lit

 FAKTA

Nigerian liittotasavalta
Pääkaupunki: Abuja

Väestö 186 miljoonaa

Alue 923 768 km2 (356,669 km)

Suurimmat kielet Englanti (virallinen), Yoruba, Ibo, Hausa

Uskonnot Islam, kristinusko, alkuperäiskansat

Elinajanodote 52 vuotta (miehet), 54 vuotta (naiset)

Valuutta nigerialainen naira

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Muhammadu Buhari

Entinen sotilashallitsija Muhammadu Buhari pyyhkäisi historiallisen vaalien voittoon maaliskuussa 2015, jolloin hänestä tuli ensimmäinen opposition ehdokas, joka voitti Nigerian presidentinvaalien.

Sen jälkeen, kun heidät oli valittu presidentiksi Shehu Shagariin vuonna 1983, silloinen päällikkö Buhari johti hallintoa, joka pyrki torjua rikollisuutta ja korruptiota, mutta häntä syytettiin myös vakavista oikeuksien väärinkäytöksistä. Vuonna 1985 hänet kumotti Gen Ibrahim Babangida.

Nyt, herra Buhari on päässyt etäisyyteen sotilashallinnosta, lupaavansa kunnioittaa demokratian ja hallita siviilijohtajana.

Hän saavutti merkittävän diplomaattisen menestyksen kesäkuussa 2015, kun naapurimaat sopivat, että Nigeria käskee yhteisen voiman vastustaa Boko Haramia sen sijaan, että he pyörivät komentoa keskenään.

Hänellä on ollut suuria huolta terveydestään.

AIKATAULU

Joitakin keskeisiä päivämääriä Nigerian historiassa:

n. 800 eKr. – Nokin tasapinta, neoliittinen ja rautakauden sivilisaatio.

16-18-luvuilla – Slave-kauppa: miljoonat nigerialaiset lähetetään väkisin Amerikkaan.

1850-luku – Iso-Britannia luo läsnäolon Lagosin ympärille, jota se tiivistää seuraavien 70 vuoden aikana Nigerian siirtomaavallan ja protektoraattorina. Vuonna 1922 osana entistä saksalaista siirtomaa Kamerunia lisätään League of Nations -valtuutuksen nojalla.

1960 – Itsenäisyys, jossa pääministeri Sir Abubakar Tafawa Balewa johtaa koalitiohallitusta. Hänet tapetaan vallankaappauksessa vuonna 1966.

1967 – Kolme itämaata irrottautuu Biafran tasavallaksi, joka herättää verisen sisällissodan.

1983 – Suurlähettiläs Muhammadu Buhari tarttuu valtaan veritön vallankaappauksessa ja ohjannut 16 vuoden hallinnon kaatumisen ja poliittisen epävakauden, jota vuoden 1999 presidentin- ja parlamenttivaalit rajoittavat.

2000 – Useiden pohjoisten maiden islamilaisen tai sharia-lain hyväksyminen kristittyjen vastustuksen vuoksi.

2009 – Boko Haramin islamistinen liike käynnistää väkivallan kampanjan, joka leviää vuosia ja levittäytyy naapurimaihin. Yksi korkean profiilin tapahtuma koskee 200 koulun tyttöjen sieppausta vuonna 2014.

2015 – Muhammadu Buhari voittaa presidentinvaalit – ensimmäinen opposition ehdokas tähän.

Nigerian liikkeen kannattajat MEND