Norsunluurannikko

Norsunluurannikko Norsunluurannosta on yli kolme vuosikymmentä sen jälkeen, kun se on itsenäistynyt Ranskasta, tunnetuksi uskonnollisesta ja etnisestä harmoniasta sekä hyvin kehittyneestä taloudesta. 

Länsi-Afrikan maa tunnustettiin vakauden malliksi. Mutta aseellinen kapina vuonna 2002 jakaa kansan kahtia. Siitä lähtien rauhankysymykset ovat vuorottaneet uudistettuun väkivaltaan, koska maa on hitaasti pyrkinyt kohti konfliktin poliittista ratkaisua.

Epävakaudesta huolimatta Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaopavun viejä ja sen kansalaiset nauttivat suhteellisen korkeasta tulotasosta muihin alueen maihin verrattuna.

FAKTA

Norsunluurannikko
Pääkaupunki: Yamoussoukro
Väestö 23,7 miljoonaa

Alue 322 462 neliökilometriä (124 503 neliömetriä)

Suuret kielet ranskankieliset alkuperäiskansat

Suurimmat uskonnot islam, kristinusko, alkuperäiskansat

Elinaika 52 vuotta (miehet), 55 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJIA

Puheenjohtaja: Alassane Ouattara

Alassane Ouattara on ollut vallassa, koska hänen edeltäjänsä, Laurent Gbagbo, erotettiin voimakkaasti virastaan, kun hän kieltäytyi hyväksymästä Ouattaran kansainvälisesti tunnustettua voittoa marraskuun 2010 presidentinvaaleissa.

Vuonna 2015 Ouattara voitti toisen viisivuotisen toimikauden lähes 84 prosentilla äänestyksistä, kun Yhdysvaltain tarkkailijat olivat uskottavia.

Yhdysvaltain kasvatustieteilijä muslimeista pohjoisesta Ouattara toimi presidentti Felix Houphouet-Boignyn viimeisenä pääministerinä pitkän uran jälkeen Kansainvälisessä valuuttarahastossa.

 

AIKATAULU

Joitakin keskeisiä päivämääriä Norsunluurannikon historiassa:

1842 – Ranska protektoraatti rannikkoalueelle ja myöhemmin siirtomaa Norsunluurannikkoon.

1944 – Felix Houphouet-Boigny, myöhemmin Norsunluurannikon ensimmäinen presidentti, perustaa afrikkalaisten maanviljelijöiden liiton, joka kehittyy alueellisten Afrikan demokraattisen rallin ja norsunluurannikon, Norsunluurannikon demokraattisen puolueen, välille.

1958 – Norsunluurannosta tulee tasavalta Ranskan yhteisössä.

1960 – Ranska myöntää itsenäisyyden presidentti Felix Houphouet-Boignyn puolesta. Hänellä on valta, kunnes hän kuolee vuonna 1993.

1999 – Presidentti Henri Konan Bedie, vallassa vuodesta 1993, kaatuu sotilasvallankaappauksessa.

2000 – Laurent Gbagbo tulee presidentiksi kiistanalaisen vaalien jälkeen.

2002-2007 – Sisällissota taistelee maata muslimien kapinallisten hallitseman pohjoisen ja hallitsevan kristillisen etelän jälkeen kun renegadiset sotilaat yrittävät tuhota herra Gbagbon.

2007 – Gbagbo ja kapinallisjohtajat Guillaume Soro Uudesta puolelta allekirjoittavat sopimuksen kriisin lopettamisesta.

2010 – Pitkäaikainen presidentinvaalit. Vaalitoimikunta ilmoittaa Alassane Ouattaran menestyksen voittajalle. Herra Gbagbo kieltäytyy lopettamasta. Vaalien jälkeinen väkivalta jättää kuolleita 3 000 ihmistä ja 500 000 siirtymään joutumatta.

2016 Maaliskuu – islamistiset militantit hyökkäävät Grand Bassamin rantalomakohteeseen, Abidjanin lähellä, tappaen 18 ihmistä. Hyökkäys seuraa samanlaisia ​​islamistisia hyökkäyksiä Malin ja Burkina Fason pääkaupungeissa viime kuukausina.