Päiväntasaajan Guinea

Päiväntasaajan Guinea on pieni maa Afrikan länsirannikolla, joka lyö öljyä vuonna 1995 ja jota nyt mainitaan kurssikirjan oppikirja-tapaukseksi – tai runsauden paradoksiin.

Se koostuu männyn alueesta nimeltä Rio Muni ja viisi saarta, mukaan lukien Bioko, jossa pääkaupunki Malabo sijaitsee.

1990-luvun puolivälistä lähtien entinen Espanjan siirtomaa on tullut Saharan suurimpien öljyntuottajien joukosta, mutta suuri osa väestöstä elää edelleen köyhyydessä.

Oikeusjärjestöt ovat kuvaillut kahta itsenäisyyden jälkeistä johtajaa Afrikan ihmisoikeuksien pahimmilta väärinkäyttäjinä.

Ensimmäinen presidentti Francisco Macias Ngueman terrori-hallitus – itsenäisyydestä vuonna 1968, kunnes hän kaatui vuonna 1979 – sai kolmannen väestöstä pakenemaan.

FAKTA

Päiväntasaajan Guinean tasavalta
Pääkaupunki: Malabo
Väestö 1,2 miljoonaa

Alueen 28 051 km2 (10 830 km)

Tärkeimmät kielet espanjaksi, ranskaksi

Uskonto Kristinusko

Eliniän odotus 56 vuotta (miehet), 59 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

JOHTAJA

Obiang Nguema on Afrikan pisin palvelujohtaja, ja oikeuksia puolustavat järjestöt ovat kuvaillut yhdeksi Afrikan julmimmista diktaattoreista.

Hän tarttui voimaan vuonna 1979.

Human Rights Watchin mukaan “presidentti Obiangin diktatuuri on käyttänyt öljyhajaa vahvistamaan ja rikastuttamaan edelleen maan kansan kustannuksella”.

Häntä on jatkettu ranskalaisissa tuomioistuimissa väitetysti ryöstämästä valtion kassaa ostaakseen ylellisiä asuntoja ja autoja Ranskassa.

Hänen poikansa ja varapuheenjohtajansa Teodoro ‘Teodorin’ Nguema Obiang on vastustanut Yhdysvaltojen hallinnon yrityksiä tarttua hänen omaisuuteensa ja kieltäytyi syytteistä siitä, että he olivat saaneet väitetysti korruptoituneita varoja omalta maastaan.

AIKATAULU

Päivän Päiväntasaajan historian tärkeimmät päivämäärät:

1471 – Portugalin navigaattori Fernao do Po näkee Fernando Poon saaren, jota nykyään kutsutaan nimellä Bioko.

1777 – Portugali vangitsee Annobonin ja Fernando Poon saaret sekä oikeudet Espanjan mantereen rannikolle ja antaa sille pääsyn orjuuden lähteelle.

1968 – Espanjan Guinea myönsi itsenäisyyden ja tulee Päiväntasaajan Guinean tasavallan presidentiksi Francisco Macias Ngueman kanssa.

1979 – Teodoro Obiang Nguema Mbasogo takavarikoi vallan sotilasvallankaappauksessa.

1996 – Mobilin öljy-yhtiö ilmoitti löytäneensä merkittäviä uusia öljy- ja kaasuvarauksia.

2004 – Zimbabwessa pysäytetään vallankaappaus, joka sotkeutuu palkkasotureiden lentokoneiden kuormituksen jälkeen.