Ruanda

Rwanda, pieni itä-Keski-Afrikan rannikkovaltio, yrittää toipua etnisestä rististä, joka huipentui valtion tukemassa kansanmurhassa 1990-luvun puolivälissä.

Genocidissa vallitsevat hutu-voimat tappoivat arviolta 800 000 etnistä tutsia ja kohtuullista Hutua 100 päivässä.

Maa on kamppaillut sen etnisten etnisten jännitteiden kanssa, jotka liittyvät perinteisesti epätasaiseen suhteeseen Tutsi-vähemmistön ja Hutun enemmistön välillä.

Nykyään Ruanda pyrkii uudistamaan talouttaan ja kahvin ja teen tuotannon tärkein vienti. Maailmanpankki on kehittänyt Ruandan viimeaikaisia ​​”merkittäviä kehitystuloksia”, joiden mukaan se on auttanut vähentämään köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

FAKTA

Ruandan tasavalta
Pääkaupunki: Kigali
Väestö 11,2 miljoonaa

Alue 26.338 km2 (10.169 km)

Suurimmat kielet Kinyarwanda (virallinen), ranska (virallinen), englanti (virallinen), swahili

Suurimmat uskonnot Kristinusko, alkuperäiskansat

Eliniän odotus 54 vuotta (miehet), 57 vuotta (naiset)

Valuutta Ruandan frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti: Paul Kagame

 

 

 

 

 

 

 

Paul Kagame on toiminut Ruandassa, koska hänen kapinallisarmeijansa lopetti satojen tuhansien ihmisten teurastamisen vuonna 1994.

Hän vakiinnutettiin varapuheenjohtajaksi ja puolustusministeriksi uudessa kansanmurhan jälkeisessä hallinnossa heinäkuussa 1994, mutta sitä pidettiin laajalti Ruandan todellisena voimana.

Vuonna 2000 parlamentti valitsi hänet presidentiksi. Hän voitti presidentinvaalit vuonna 2003 ja jälleen vuonna 2010, ja hän sai kansanäänestyksen hyväksyvän ennennäkemättömän kolmannen toimikauden ajaksi vuonna 2017, jonka hän voitti.

Hänen ihailijoilleen hän on visionäärinen johtaja, mutta hänen arvostelijoilleen hän on hylkääjä, joka ei siedä vastustajia.

Kagamiaa on kritisoitu siitä, että hän loukkaantui vapauksista, rakensi armeijaa vakauttaakseen auktoriteettinsa ja käytti kansanmurhien vastaista lainsäädäntöä vastustamaansa.

Herra Kagame, syntynyt vuonna 1957, lähti maasta pienenä lapsena, kun noin puoli miljoonaa tutsia pakeni verisen hutu-johtavan kansannousun jälkeen. Hänen perheensä asettuivat Ugandaan, ja Kagame myöhemmin auttoi Ugandan presidentti Yoweri Museveniä valtaan.

Vuodesta 1990 lähtien hän johti Ruandan isänmaallisen armeijan (RPF) sotilasosastoa sotaan Hutu-ohjattua hallitusta vastaan.

AIKATAULU

Ruandan historian tärkeimmät päivämäärät:

1300-luku – 1916 – Tutkijat siirtyvät nykyiseen ruandaan, jota Twa ja Hutu-kansat olivat jo asuttaneet. 1600-luvulla Tutsi-kuningas Ruganzu Ndori alistaa Keski-Ruandan ja syrjäiset hutu-alueet; 1800-luvun loppupuolella se on yhtenäinen valtio, kunnes se on osa saksalaista Itä-Afrikkaa vuonna 1890. Belgian joukot miehittävät sitä 26 vuotta myöhemmin.

1959 – Tutsi kuningas Kigeri V, yhdessä kymmeniätuhanssien tutsien kanssa, pakotettiin pakkosiirtolaisuuteen Ugandassa Hutu-Tutsi-väkivallan jälkeen.

1961 – Ruanda julisti tasavallan.

1963 – Noin 20 000 Tutsiä kuolee bursiiniläisten tutsi-kapinallisten hyökkäyksen jälkeen. Taistelu kahden etnisen ryhmän välillä jatkuu jaksottaisesti seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana.

1994 – Ruandan presidentti Juvenal Habyarimana ja Burundin presidentti Cyprien Ntaryamira kuolevat rakettihyökkäyksessään koneellaan. Habyarimanan kuolema laukaisee 100 päivän väkivallan orgiasta, jonka pääasiassa Hutus on suorittanut Tutsiä ja kohtalaista Hutusta vastaan. Noin 800 000 ihmistä kuolee. Hutu-joukot pakenevat Zaireen ja ottivat heidän kanssaan noin 2 miljoonaa hutu-pakolaista.

1996-2003 – Ruandan hyökkäys Kongon demokraattisessa tasavallassa merkitsee alkua pitkästä osallistumisesta naapurimaan sisällissotaan, joka auttaa ensin presidentti Mobutun asentamista ja asentamaan Joseph Kabilaa ja myöhemmin vastustamaan Kabilaa.

2003 – Äänestäjät tukevat perustuslakiehdotusta, jossa kielletään etnisen vihan lietsominen. Paul Kagame voitti ensimmäiset presidentinvaalit vuoden 1994 kansanmurhasta lähtien.

Heinäkuu 2005 – Hallitus aloittaa tuhansia ihmisiä, jotka tunnustavat osallistumisen vuoden 1994 kansanmurhaan. Ruandan 12 maakuntaa korvataan pienemmällä määrällä alueita, joilla pyritään luomaan etnisesti erilaiset hallinnolliset alueet.

2010 – Entinen armeijan päällikkö, joka erosi presidentti Kagamesta ja pakeni Etelä-Afrikkaan, selviää ilmeisistä murhayrityksistä vuosina 2010 ja 2014. Entinen ruandalainen vakoojohtaja, toinen Kagamen maasta inostunut vastustaja, murhattiin Etelä-Afrikassa vuonna 2014.