Sao Tome ja Principe

Sao Tome ja Principe, joka on johtava kaakaotuotanto, koostuu kahdesta vulkaanista alkuperää olevasta saaresta ja useista pienistä saarista, jotka sijaitsevat Afrikan rannikolla.

1400-luvun lopulta lähtien Portugali aloitti Sao Tomin tuomitsemisen ja sokerialan rakentamisen mantereella olevien orjien avulla. Saari oli tärkeä myös orjien uudelleenlastauksessa.

Pesäpallon itsenäisyyspyrkimykset tunnustettiin vuoden 1974 vallankaappauksen jälkeen Portugalissa ja aluksi Sao Tomin ja Principe’n vapautusliike oli maan ainoa poliittinen puolue. Vuoden 1990 perustuslaki loi kuitenkin monipuo- lisen demokratian.

Prince Principe sai itsenäisyyden vuonna 1995.

Maa toivoo vähentävän riippuvuuttaan avunantajista ja kaakaonviennistä hyödyntämällä offshore-öljyä.

FAKTA

São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta
Pääkaupunki: Sao Tome
Väestö 172 000

Alue 1,001 km2 (386 km)

Suuri kieli portugali

Uskonto Kristinusko

Eliniän odotus 64 vuotta (miehet), 66 vuotta (naiset)

Valuutan arvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOHTAJIA

Puheenjohtaja: Evaristo Carvalho

Pääministeri: Patrice Emery Trovoada

Evaristo Carvalho – entinen pääministeri – voitti presidentinvaalit elokuussa 2016.

Johtavan ADI-puolueen varapresidentti Carvalho oli taattu voiton loppupuolella sen jälkeen, kun hänen kilpailija, entinen presidentti Pinto da Costa, pudotti virheen ensimmäisen kierroksen sääntöjenvastaisuuksista.

Carvalho valittiin 75: ssä valtiopäivänä vuonna 1994 ja uudelleen vuosina 2001-2002, ja hän on myös toiminut kansallisen kokoontumis- ja puolustusministerin puheenjohtajana.

Sao Tomella on perinne ylivoimaisia ​​johtajia ja vastakkain järjestäytyneitä leirejä, jotka ohjaavat yhdessä rauhanomaisesti. ADI-puolueen hallussa ovat kuitenkin molemmat ylätyöt.

Puheenjohtajalla on hallintoviranomainen, mutta ei täytäntöönpanovaltaa, jolloin pääministerin hallitseva asema on.

AIKATAULU

São Tomén historian tärkeimmät päivämäärät:

1600-luku – Sao Tome, jonka portugalilaiset ovat asuttaneet, jotka tuovat orjia työstämään sokerimaisia ​​istutuksia. Tulee tärkeä askelpaikka orjakaupalle.

1800-luku – Kaakao käyttöön. Sao Tome kehittyy yhdeksi maailman tärkeimmistä kaakaotuottajista.

1974 – Sotilaallinen vallankaappaus Portugalissa. Portugalin hallitus tunnustaa saarten itsenäisyyttä koskevan oikeuden.

1975 – Riippumattomuus, Manuel Pinto da Costa presidenttinä. Kansallistetut kasvit, vahvat siteet kommunistimaiden kanssa.

1990 – Uusi perustuslaki mahdollistaa oppositiopuolueet.