Senegal

Pitkässä pidettynä Afrikan mallimallit, Senegalin Länsi-Afrikan kansakunta on vakiintuneiden hallitusten ja siviilihallinnon perinne. 

Sadat senegalilaisia ​​tapettiin paikallisessa separatistisessa konfliktissa Casamancen eteläosassa, mutta väkivalta on heikentynyt vuoden 2014 tulitauon jälkeen.

Maan vakaus on antanut sille mahdollisuuden lähettää rauhanturvajoukkoja Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Liberiaan ja Kosovoon.

Sodat, norsunluu ja kulta vietiin rannikosta 17-18-luvuilla ja nyt talous perustuu pääasiassa maatalouteen. Ulkomailla asuvien Senegalen lähettämä raha on tärkeä tulonlähde.

FAKTA

Senegalin tasavalta
Pääkaupunki: Dakar
Väestö 13,1 miljoonaa

Alue 196 722 km2 (75 955 km)

Suuret kielet Ranskan (virallinen), Wolof

Suuri uskonto islam

Eliniän odotus 59 vuotta (miehet), 61 vuotta (naiset)

Valuutan CFA (Communaute Financiere Africaine) frangi

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Macky Sall

Kun entinen presidentti Abdoulaye Waden liittolainen Macky Sall loi oman oppositiopuolueensa vuonna 2008 ja voitti Waden vuoden 2012 vaaleissa.

Hänen toimikautensa aikana eteläisen Casamancen alueen separatistinen konflikti on heikentynyt, ja vuonna 2014 kapinallisjohtajaksi Salif Sadio julisti yksipuolisen tulitauon.

Herra Sall ehdotti, että presidentinvaaleja vähennetään seitsemästä vuodesta viiteen, sanomalla, että hän haluaa asettaa esimerkin Afrikasta, jossa monet johtajat tarttuvat valtaan yli sovitun ajan. Ehdotus hyväksyttiin maaliskuussa 2016 pidetyssä kansanäänestyksessä, mutta se toteutetaan vasta Sallin toimikauden jälkeen.

Senegalilla on vilkas poliittinen kohtaus, jossa puolueet kilpailevat etnisten, uskonnollisten ja ideologisten linjojen kautta.

AIKATAULU

Joitakin keskeisiä päivämääriä Senegalin historiassa:

8. vuosisadalla – Nykyinen Senegal on osa Ghanan valtakuntaa.

1677 – Ranskan omaksuminen Goreen saarelta hollantilaisista, lähes 300 vuotta ranskalainen valvonta.

1756-63 – Seitsemän vuoden sota: Britannia ottaa Ranskan virat Senegalissa, muodostaa Senegambian siirtomaa. Ranska palaa tilansa Yhdysvaltojen vallankumouksellisen sodan aikana 1775-83.

1960 – Senegalista tulee itsenäinen maa.

2000 – Opposition johtaja Abdoulaye Wade voittaa presidentinvaalien toisen kierroksen ja lopettaa 40 vuotta sosialistisen puolueen sääntöä.

2004 – Demokraattisten voimien Casamance-liike ja hallituksen allekirjoitussopimus, jolla pyritään lopettamaan separatististen taistelujen uhka Casamancen eteläosassa. Mutta väkivalta jatkuu, kunnes kapinallinen johtaja Salif Sadio julistaa yksipuolisen tulitauon vuonna 2014.

2012 – Macky Sall voittaa presidentinvaalit ja hänen koalitioaan voittaa parlamenttivaalit. Puheenjohtajat kumoavat ylähuoneen, senaatin ja varapuheenjohtajan tehtävän pyrkiessään säästämään rahaa tulvien helpottamiseksi. Kriitikot sanovat, että tavoitteena on heikentää oppositiota.