Seychellit

Seychellit ovat saavuttaneet vakauden ja hyvinvoinnin sen jälkeen, kun oli tapahtunut pahantuvaa, itsenäisyyttä edeltävää alkua, johon sisältyi vallankaappaus, palkkasotilaiden hyökkäys, epäonnistunut armeijan rynnistys ja useat vallankaappausyritykset.

Tänään Intian valtameren saaristossa on korkea asukaskohtainen tulotaso, hyvä terveydenhuolto ja koulutus.

Entinen brittiläisen siirtokunnan taloudet riippuvat voimakkaasti kalataloudesta ja ylellisestä matkailusta.

Se sisältää vuodenaikana 2017 puhjenneen Paradise-papereita, jotka paljastavat poliitikkojen, julkkisten, yritysten jättiläisten ja yritysjohtajien taloudellisen toiminnan.

Seychellit myös asuu joukolle villieläimiä, mukaan lukien jättiläinen kilpikonna ja merikilpikonnat. Suuri osa maasta on suojeltu osana luonnonsuojelualuetta.

FAKTA

Seychellien tasavalta
Pääkaupunki: Victoria
Väestö 94 000

Alue 455 neliökilometriä (176 neliömetriä)

Tärkeimmät kielet Englanti, ranska, kreoli

Suurimmat uskonnot Kristinusko

Eliniän odote 68 vuotta (miehet), 78 vuotta (naiset)

Valuutta Seychellit rupia

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Danny Faure

GETTY IMAGES

Danny Faure oli vannonut presidenttinä lokakuussa 2016, ja hänen on määrä saada päätökseen eroavan presidentti James Michelin viisivuotiskausi.

Michel ei antanut syytä eroamaan, mutta se seurasi parlamenttivaaleja, joissa oppositioliiton koalitio Linyon Demokratik (LDS) valitsi lainsäätäjän hallitsevan kansan edistyksellisen rintaman, Parti Lepepin, ensimmäisen kerran maan historiassa.

Faure oli aiemmin varapresidentti. Hän on entinen valtiovarainministeri, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF), Maailmanpankin ja Afrikan kehityspankin pääjohtaja.

AIKATAULU

Keskeisiä päivämääriä Seychellien historiassa:

1768 – Ranskalaiset viljelijät ja heidän orjansa alkavat asettua Seychelliin.

1794 – Yhdistynyt kuningaskunta liittää Seychellien, jota sitten hallinnoidaan Mauritiukselta vuoteen 1903 asti, jolloin siitä tulee erillinen brittiläinen siirtomaa.

1976 – Seychellit ovat riippumattomia, ja niitä hallinnoi koalitio, jossa James Mancham presidenttina ja Ranskan pääministeri pääministerinä, kunnes vallankaappaus vuonna 1977, kun Rene on presidentti.

1981-1982 – Etelä-afrikkalaiset palkkasoturit yrittävät mutta eivät palauta Manchamia valtaan ja armeijan johdattelema lakkautetaan.

2004 – Presidentti Rene astuu alas ja korvaa entinen varapresidentti James Michel; hän voittaa presidentinvaalit vuonna 2006.

2006 – Parlamentti kieltää poliittisia tai uskonnollisia järjestöjä toimimasta radiokanavia, mikä herättää harvinaisen levottomuuden.

2009 – Somalilaiset merirosvot siirtävät toimintaansa etelään Seychelliin ja sen ulkopuolelle, kun parannuksia parannetaan Adeninlahdella. Yhdysvallat sanoo, että se toimittaa Seychellitille väärennetyt vakoojakoneet auttamaan piratismin torjunnassa. Ranska tarjoaa laillista apua.

Seychellit, Euroopan unioni allekirjoittavat piratismin vastaisen sopimuksen, jonka avulla EU: n joukot voidaan ottaa käyttöön saarilla.