Sierra Leone

Sierra Leonessa, jolla on Länsi-Afrikan maa, on erityinen merkitys transatlanttisen orjakaupan historiassa lähtökohtana tuhansille länsimaisille afrikkalaisille vankeille. Pääkaupunki, Freetown, perustettiin vuonna 1787 palautettujen entisten orjien kotiin.

Mutta maan modernia historiaa on varjostanut brutali sisällissota, joka päättyi vuonna 2002 Britannian, entisen siirtomaavallan ja suuren Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaoperaation avulla.

Sierra Leonessa on viime vuosina ollut huomattavaa talouskasvua, vaikka sisällissodan tuhoisat vaikutukset tuntuvat edelleen.

Maa on myös runsaasti timantteja ja muita mineraaleja. Laittomien jalokivien kauppa, joka tunnettiin nimellä “verimiinit” niiden rooliin rahoitusta koskevissa konflikteissa, jatkoi sisällissotaa. Hallitus on yrittänyt torjua kauppaa.

FAKTA

Sierra Leonen tasavalta
Pääkaupunki: Freetown
Väestö 6,1 miljoonaa

Alue 71 740 km2 (27,699 km)

Kielet Englanti, Krio (kreoli kielestä johdettu englanti) ja joukko Afrikkalainen kieli

Suurimmat uskonnot islam, kristinusko

Eliniän odotus 48 vuotta (miehet), 49 vuotta (naiset)

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Presidentti Ernest Bai Koroma

GETTY IMAGES

Ernest Bai Koroma voitti toisen ja viimeisen määräajan Sierra Leonen presidenttinä marraskuussa 2012 ensimmäisissä vaaleissa, joita maa on pitänyt ilman YK: n valvontaa sisällissodan päättymisen jälkeen vuonna 2001.

Hänen vakuuttava voitto ensimmäisellä kierroksella tärkeimmän haastajan ja entisen sotilasjohtajan, Julius Maada Bioin, mukaan Sierra Leonen siirtyminen epäonnistuneesta valtiosta demokratiaan nopeasti kasvavalla taloudella, vaikka presidentti edelleenkin on haaste laajalle köyhyydelle.

Presidentti Koroma, vakuutuksenvälittäjä ammattikäytössä, on pyrkinyt vapaamarkkinapolitiikkaan ja kannustanut ulkomaisia ​​investointeja sisällissodan aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi.

Hänen edeltäjänsä, nyt oppositiopuolueiden Sierra Leonen kansanpuolue Ahmad Tejan Kabbah, lopetti sodan kutsumalla ensimmäisiin nigerialaisiin ja sitten brittiläisiin joukkoihin ajaakseen kapinallisryhmiä. Hän astui alas vuonna 2007, kun hän palveli enintään kaksi sallittua peräkkäistä ehtoa.

AIKATAULU

Sierra Leonen historian tärkeimmät päivämäärät:

1787 – Brittiläiset poissuljettajat ja hyväntekeväisyysjärjestöt tekevät ratkaisun Freetownissa palautetuille ja pelastetuille orjille.

1961 – Sierra Leonesta tulee itsenäinen.

1967 – Sotilaallinen vallankaappaus lykkää pääsihteeri Siaka Stevensin hallitusta, mutta hän palaa valtaan seuraavana vuonna ja tulee presidentiksi vuonna 1971 Sierra Leonen tasavallasta lähtien.

1991 – sisällissodan alku. Entinen armeijan ruhtinas Foday Sankoh ja hänen Revolutionary United Front (RUF) aloittavat kampanjan presidentti Joseph Saidu Momohia vastaan ​​ja vangitsevat kaupunkeja Liberian rajalla.

1992 – Presidentti Joseph Momoh on karkoitettu kapteeni Valentine Strasserin johtamassa sotilasvallankaappauksessa. Kansainvälisen painostuksen mukaisesti Strasser ilmoittaa suunnitelmista ensimmäisistä monipuolueista vuodesta 1967 lähtien. Nopeasti peräkkäin maa käy kuitenkin läpi useita presidenttejä useiden vallankaappausten jälkeen.

2000 – YK: n joukot, jotka olivat maassa sodan lopettamiseksi, joutuvat hyökkäykseen maan itäosassa, ja sitten useat sata YK: n joukkoa kaapataan. Rebels sulkeutuvat Freetownissa; 800 brittiläistä mailata lähetetään Freetowniin evakuoimaan brittiläiset kansalaiset ja auttamaan lentokentän turvata YK: n rauhanturvaajat; kapinallinen johtaja Foday Sankoh vangittiin.

2002 – Sota ilmoitettiin yli. YK-operaation mukaan 45 000 taistelijan aseistariisunta on valmis. Hallitus ja YK sopivat perustettavasta sotarikostuomioistuimesta. Brittiläiset joukot lähtevät Sierra Leonesta sen jälkeen, kun he ovat kahden vuoden operaationsa auttaneet lopettamaan sisällissodan.

2004 – Ensimmäiset paikallisvaalit yli kolmessa vuosikymmenessä; sotarikostutkimukset alkavat kummankin osapuolen tekemistä julmuuksista taistelujen aikana.

2014-2016 – Sierra Leonessa julistetaan hätätilanne, jotta voidaan torjua kuolettava Ebola-taudinpurkaus Länsi-Afrikassa, joka jatkuu vuoteen 2016 ja tappaa yli 11 000 ihmistä alueella.