Somalia

Vuonna 1960 perustettu entinen brittiläinen protektoraatti ja italialainen siirtomaa, Somalia kaatui anarkiaan presidentti Siad Barren sotilashallinnon kaatamisen jälkeen vuonna 1991.

Kun kilpailevat sotapäälliköt syrjäyttivät maan erillään klaanipohjaisiksi, vuonna 2000 perustettu kansainvälisesti perustettu yhtenäisvaltuuskunta kamppaili hallintaa ja Somalilandin ja Puntlandin suhteellisen rauhalliset pohjoiset alueet erosivat tehokkaasti.

Mogadishun pääoman takavarikointi ja suuri osa maan etelästä islamilaisten shariah-tuomioistuinten koalitioon vuonna 2006 herättivät Etiopian ja myöhemmin Afrikan unionin joukkojen väliintulon.

Vuodesta 2012 lähtien, kun uusi kansainvälisesti perustettu hallitus on asennettu, Somalia on kärsinyt vakaudesta, mutta uudet viranomaiset kohtaavat edelleen haasteen al-Qaida-suuntautuneilta Al-Shababin kapinallisilta.

FAKTA

Somalian liittotasavalta

Pääkaupunki: Mogadishu
Väestö 10,8 miljoonaa (YK, 2015)

Alue 637 657 km (246 205 km)

Suurimmat kielet somali, arabia, italia, englanti

Suuri uskonto islam

Eliniän odotus 54 vuotta (miehet), 57 vuotta (naiset)

Valuutta Somalian shilling

YK

 

JOHTAJIA

Puheenjohtaja: Mohamed Abdullahi Mohamed

GETTY IMAGES

Mohamed Abdullahi Mohamed, joka tunnetaan myös nimellä Farmajo, valittiin parlamentin jäsenet, jotka kokoontuivat tiukkaan turvallisuuteen hangaarissa pääkaupungin Mogadishun lentokentällä helmikuussa 2017.

Kahden Yhdysvaltain Somalian kansalainen toimi pääministerinä kahdeksan kuukauden ajan vuosina 2010-2011, jolloin hän sai suosiotaan varmistamalla armeijan palkan säännöllisen maksamisen ja turvahenkilöstön biometrisen rekisterin käyttöönotolla.

Hän on ilmaissut valmiutensa puhua islamilaisten al-Shababin militanttien kanssa.

AIKATAULU

7.-19. Vuosisadat – Islamin tulemisesta 7.-luvulta lähtien nykyaikaista Somaliaa hallitsee sarja toisinaan kilpailevia sulttaaniryhmiä.

1800-luku – Eurooppalaiset siirtomaavaltuutukset vähitellen joutuvat Somalian kilpailevien alueellisten valtioiden joukkoon. Suurin osa alueesta kuuluu italialaista hallintoa ja brittiläisiä hallitsevat luoteisosaa.

1960 – Italian Somaliland ja brittiläinen Somaliland itsenäistyvät, yhdistyvät ja muodostavat Somalian yhdistyneen tasavallan.

1969 – Mohamed Siad Barre ottaa valtaa vallankaappauksen jälkeen valitun presidentin salamurhan jälkeen; hän jatkaa julistaa Somaliaa sosialistiseksi valtioksi ja nationalisoi suurimman osan taloudesta.

1991 – Mohamed Siad Barren karkottaminen vuonna 1991 herättää vuosikymmenten ajan sisällissodan kilpailevien klaanien sotapäälliköiden ja keskushallinnon hajoamisen välillä. Entinen brittiläinen Somaliland julistaa yksipuolisen riippumattomuuden.

1990-luvulla – USA: n johtama YK: n rauhanturvaoperaatio ei palauta rauhaa. Pohjois-Puntlandin alue ilmoitti itsenäisyydestään vuonna 1998.

Vuosi 2005 Pirates – pääasiassa Puntlandista toimivat – muodostavat merkittävän uhkan Somalian rannikolle suuntautuvalle meriliikenteelle ennen kuin ne menettävät uhka kansainvälisen merivoimien toiminnasta.

2006 – islamilaisten tuomioistuinten islamilaisen liiton uskolliset miliit vangitsevat Mogadishun ja muualla etelään sen jälkeen, kun klaanin sotapäälliköitä on voitettu, ennen kuin Etiopian joukot ovat heittäneet sen pois.

2007-11 – Afganistanin rauhanturvajoukko Amisom aloittaa toimintansa ja Etiopian joukot vetäytyvät vuonna 2009. Al-Shabab – jihadisti irtautuu islamilaisista tuomioistuimista – etenee Etelä-ja Keski-Somaliin, mikä herättää Kenian aseellisen toiminnan.

2012 – Vuoden 2000 jälkeen keskusviranomaisten palauttaminen on edistynyt huomattavasti, kun ensimmäisen muodollisen parlamentin kirous yli 20 vuotta ja ensimmäisen presidentinvaalien järjestäminen vuodesta 1967 lähtien. Hallituksen edustustot tekevät merkittäviä etuja Al -Sabab militantit.