Sudan

Sudan, kun Afrikan suurin ja yksi maantieteellisesti monimuotoisista valtioista, jaettiin kahteen maahan heinäkuussa 2011, kun eteläiset äänestivät itsenäisyydestä.

Sudanin hallitus antoi siunauksen itsenäiselle Etelä-Sudanille, jossa pääasiassa kristityt ja antitistit olivat vuosikymmenten ajan kamppaillut arabimaiden muslimien pohjoista hallintoa vastaan.

Erilaiset avoimet kysymykset – erityisesti kysymys öljyjen jakamisesta ja rajojen rajaamisesta – ovat kuitenkin edelleen aiheuttaneet jännitteitä kahden seuraajavaltion välillä.

Sudan on jo kauan ollut konfliktin kohteena. Pohjoisen ja etelän sisällissodan kaksi kierrosta maksoi 1,5 miljoonan ihmisen elämä, ja jatkuva konflikti Darfurin länsiosassa on johtanut kodeistaan ​​kaksi miljoonaa ihmistä ja tappoi yli 200 000 ihmistä.

FAKTA

Sudanin tasavalta
Pääkaupunki: Khartum
Väestö 45,7 miljoonaa

Suuret kielet arabia, englanti (virallinen)

Suuri uskonto islam

Elinajanodote 60 vuotta (miehet), 64 vuotta (naiset)

Valuutta Sudanin punta

YK, Maailmanpankki

JOHTAJA

Puheenjohtaja: Omar Hassan al-Bashir

Omar Hassan al-Bashir on ohjannut rautaa nyrkillä yli 25 vuoden ajan.

Hän tuli valtaan vallankaappauksessa vuonna 1989 ja hänet valittiin presidentiksi vuonna 1996.

Hänet valittiin uudelleen useita kertoja, viimeksi vuonna 2015, kun hän sai toisen viisivuotiskauden. Useimmat oppositiopuolueet boikotoivat äänestystä.

Bashirilla on kaksi kansainvälistä pidätysmääräystä, jotka Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut, sekä kansanmurhasta, sotarikoksista ja ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä päivämääriä Sudanin historiassa:

Noin 2000-1500 eKr. – Kushin Nubian kuningaskunnan syntyminen nykyisessä pohjois-Sudanissa ja Ala-Nubiassa, joka ulottuu Egyptin Aswanin maakunnalle.

651 – Islam leviää Sudanista Egyptistä.

1820-21 – Ottomaanien valtakunta valloitti maan pohjoisosan.

1899-1955 – Sudan on yhteisen British-Egyptin sääntö.

1956 – Sudanista tulee itsenäinen.

1983 – Presidentti Numeiri esittelee Sharia Islamilaisen lain.

2003 – Darfurin alueen konfliktien alku.

2009 – Kansainvälinen rikostuomioistuin luovuttaa presidentti Omar Bashirin pidätysmääräyksen sotarikoksista ja ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista, jotka liittyvät Darfurissa vallitsevaan konfliktiin.

2011 – Etelä-Sudan saa itsenäisyytensä sota-ajan jälkeen Khartoumin keskushallinnon kanssa.