Tansania

Tansania on säästynyt sisäisestä riidasta, joka on pilkannut monia Afrikan valtioita.

Kotimaan vakaus ei kuitenkaan ole muuttanut tansanialaisille taloudellista hyvinvointia. Monet sen kansalaisista elävät Maailmanpankin köyhyysrajan alapuolella, vaikka maassa on ollut jonkin verran menestystä avunantajien ja sijoittajien houkuttelemisessa.

Tansaniassa asuu kaksi uudistettua matka-kohdetta – Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro ja luonnonläheiset kansallispuistot, kuten Serengeti – mutta on tullut tavoitteeksi roistoille.

Luonnonsuojelijat ovat varoittaneet, että koko elefanttipopulaatio voi kuolla vuosikymmenen loppuun, jos heitä jatketaan norsunluun tapaan nykyisellä nopeudella.

FAKTA

Tansanian yhdistynyt tasavalta

Pääkaupunki: Dodoma
Väestö 55,5 miljoonaa

Alue 945.088 km (364.900 km)

Suurimmat kielet Englanti, Swahili

Suurimmat uskonnot Kristinusko, islam

Eliniän odotus 63 vuotta (miehet), 67 vuotta (naiset)

Valuutta tansanialainen shilling

YK, Maailmanpankki

 

 

 

 

 

 

 

JOHTAJIA

Presidentti: John Magufuli

Löytämöllä “Bulldozer” energiseksi tienrakennusajastaan ​​ja rehellisyydestäsi ministeri, presidentti John Magufuli lupasi edistää taloudellista suorituskykyä ja opposition tavoin torjua korruptiota.

Hänen odotettiin kuitenkin joutuvan vastaamaan vastarintaansa virkamiesten viimeisestä määrästä omasta Chama Cha Mapinduzi -juhlistaan, joka on harjoittanut Tansania itsenäistymisensä jälkeen.

Hänen muut tärkeät vaalitavoitteet – nuorisotyöttömyyden torjuminen ja peruskoulutuksen perustaminen – riippuvat suurelta osin varojen varovaisesta hallinnoinnista.

Herra Magufuli on myös kasvava poliittinen tyytymättömyys Zanzibarin saarella, jossa paikallisvaalit oli hylättävä äänihakemusten johdosta pian ennen virkaanastumista.

AIKATAULU

Tansanian historian tärkeimmät päivämäärät:

1498 – Portugalin tutkimusmatkailija Vasco da Gama vierailee Tansanian rannikolla. Portugali onnistuu valvomaan suurinta osaa Itä-Afrikan rannikosta, kunnes Omani Arabit syrjäyttävät Zanzibarin vuonna 1699.

1884 – Saksalainen kolonisaatioyhdistys alkaa hankkia alueita ja ohjata Saksan hallitseman aikakauden Manner-Tansaniaan, kun taas Britannialla on Zanzibarin suojelualue.

1916 – Britannian, Belgian ja Etelä-Afrikan joukot miehittävät saksalaista Itä-Afrikkaa. Kolmen vuoden kuluttua Kansainliitto antaa Britannialle toimeksiannon Tanganyikalle – tämän päivän mantereelle Tansania.

1961 – Tanganyika tulee itsenäiseksi Julius Nyereren kanssa pääministerinä; Zanzibar saa itsenäisyyden vuonna 1963.

1978 – Ugandalaiset miehittävät tilapäisesti Tansanian alueen ja vuonna 1979 Tansanian joukot hyökkäävät Ugandaan, miehittäen pääkaupungin Kampalaa ja auttavat tuomitsemaan presidentti Idi Aminin.

1992 – Perustuslaki muutetaan monipuoluepolitiikan sallimiseksi.

1998 – Al-Qaidan islamistinen terroristiryhmä pommittaa Yhdysvaltain suurlähetystöt Tansaniassa ja Keniassa.

2001 – Vähintään 31 ihmistä kuolee ja 100 muuta pidätetään Zanzibarissa mielenosoituksissa, kun hallitus kieltää opposition vaaleja, jotka vaativat uusia vaaleja. Myöhemmin samana vuonna kymmenet tuhannet opposition kannattajat marssivat kaupallisen pääoman, Dar es Salaamin, oppositiojoukot vuosikymmenien ensimmäisessä suuressa yhteistiedustelussa.

2012 – Statoil ja Exxon Mobil -öljyn etsintäyhtiöt tekevät merkittäviä löytöjä kaasuvarannoista Tansanian rannikolla.