Zimbabwe

Riippumattomuus, maa ja valta taistelevat Zimbabwen historiassa. Veteraani presidentti Robert Mugabe hallitsi maan poliittista kohtausta lähes neljä vuosikymmentä sen jälkeen, kun he olivat riippumattomia Britanniasta vuonna 1980.

Eteläisen Afrikan maa rajoittuu syrjäseuduilla Sambiaan pohjoisessa, itäisessä Mosambikissa, lännessä Botswanassa ja Etelä-Afrikassa

etelässä. Kun alueelle on tullut leipäkori, Zimbabwen on vuodesta 2000 lähtien kamppailtu ruokkimaan omaa kansaansa voimakkaiden kuivuuksien ja maareformiohjelman vaikutusten takia, jotka kokivat valkoisten omistamien maatilojen takavarikoinnin maattomiin mustaan ​​zimbabwelaisiin, mikä johti jyrkästi tuotantoon.

Rahanvaimennetut ja köyhtyneet, Zimbabwen talous kärsii vakavista haasteista. Työttömyys ja köyhyys ovat endemisiä ja poliittinen ristiriita ja yleisyys. Monet Zimbabweet ovat lähteneet maasta etsimään työtä Etelä-Afrikassa.

Zimbabwen tasavalta

Pääkaupunki: Harare
Väestö 16 miljoonaa

Alue 390 759 neliökilometriä (150 783 neliömetriä)

Suurimmat kielet Englanti (virallinen), Shona, Sindebele

Suurimmat uskonnot Kristinusko, alkuperäiskansat

Elinaika 58 vuotta (miehet), 62 vuotta (naiset)

Valuutan monivaluuttajärjestelmä; Yhdysvaltain dollari ja eteläafrikkalainen randi ovat vallitsevia

YK, Maailmanpankki

Leader

Zimbabwen presidentti : Emmerson MnangagwaImage

Copyright GETTY IMAGES

Emmerson Mnangagwa tuli presidentiksi marraskuussa 2017 dramaattisen viikon jälkeen, jolloin armeija otti vastuulleen ja Robert Mugabe erosi 37 vuotta toimistossaan.

Hänen on toimittava Mugaben toimikaudelle, kunnes vaalit järjestetään elokuussa 2018.

Mnangagwa toimi ensimmäisenä varapuheenjohtajana vuodesta 2014, kunnes hänen eroamisensa päättyi 6. marraskuuta 2017. Kahden viikon kuluttua hallitseva ZANU-PF-osapuoli laittoi Mugaben johtajaksi ja nimitti Mnangagvan puoluesihteeriksi.

Hän osallistui taisteluun itsenäisyydestä 1960-luvulla, ja hänellä on ollut useita keskeisiä rooleja itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1980.

Hän tunnetaan nimellä “krokotiili”, koska hän on poliittinen tahtonsa, hän liittyy joitain pahimmista julmuuksista, jotka on tehty Zanu-PF-puolueen aikana riippumattomuudesta.

AIKATAULU

Joitakin tärkeitä tapahtumia Zimbabwen historiassa:

1

200-1600 – aikakauden Monomotapa Empire, totesi kansainvälisen kaupan, kullankaivuu ja rakentaminen Great Zimbabwe, nyt maailmanperintökohde.

1889-23 – Cecil Rhodes ja hänen brittiläinen Etelä-Afrikkalainen yritys käyttävät Britannian valtuutusta kolonisoimaan sen, mitä tulee Etelä-Rhodesiaan.

1965 – Pääministeri Ian Smith julistaa yksipuolisesti riippumattomuutta Britanniasta valkoisen vähemmistön sääntöjen mukaisesti, mikä johtaa kansainväliseen eristäytymiseen.

1980 – Itsenäisyys pitkällisen sissiliiton jälkeen. Zanu-puolue voittaa vaalit ja Robert Mugabe tulee pääministeriksi.

1983-87 – Gukurahundi kampanja, jossa 20000 uskotaan saaneen surmansa Matabeleland Mugaben Viides prikaati. Väkivalta päättyy yhtenäisyysjärjestelyn jälkeen, kun Zapu-puolue imeytyy uudelleen nimettyyn Zanu-PF-puolueeseen.

1998-2002 – Zimbabwe osallistuu sisällissotaan Kongon demokraattisessa tasavallassa.

2000-luvut – Maa-aluejako: Valkovenäjät pakotettiin maalta.

2002 – Commonwealth keskeyttää Zimbabwen kiistanalaisten presidentinvaalien jälkeen.

2008 – Oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai lyö Mugabe presidentinvaaleissa, mutta on pakko vetäytyä jälkeen valuvien hänen kannattajansa tulla kohde väkivallan lisääntymistä.

2009 – Mugaben Zanu-PF menettää parlamentin enemmistön pakottaa vallanjakoon käsitellä Tsvangirain MDC joka kestää vuoteen 2013 asti.

2017 marraskuu – Mugabe eroaa 37: n vallan jälkeen.